Dragan Lukač: Napadač se u posljednje vrijeme čudno ponašao, ovo je pojedinačan akt

Radiosarajevo.ba
Dragan Lukač: Napadač se u posljednje vrijeme čudno ponašao, ovo je pojedinačan akt

Napadač se u posljednje vrijeme čudno ponašao, u vozilu kojim se dovezao pred policijsku stanicu u Zvorniku pronađena je još jedna puška i municija, rekao je večeras Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, u 19 sati lice naoružano puškom na vratima policijske stanice je ubilo jednog policajca, a zatim ušlo u stanicu i nastavilo pucati, ranivši dva policajca.

"Bilo je vrijeme smjene i stanica je bila puna policajaca. Ostali policajci su počeli razmjenjivati vatru s njim i ubili su ga. Prilikom napada uzvikivao je 'Allahu ekber', a u automobilu s kojim se dovezao pronađena je još jedna puška i veća količina municije", kazao je.

Nakon identifikacije i saznanja da se radi o Nerdinu Ibriću rođenom 1991. godine iz sela Sapna kod Zvornika, kako je rekao, izvršena je blokada njegove kuće i "vidjet ćemo da li je povezan s drugim licima".

"Od njegovih poznanika, policajaca iz tog sela, saznajemo da se u posljednje vrijeme čudno ponašao, izdvajao se i klanjao po vehabijskim običajima. Ovo je apsolutno teroristički akt, ali pojedinačan akt koji ne smije prerasti o osvetničke incidente. Naredio sam punu pripravnost i obezbjeđenje policijskih stanica, škola i obdaništa i očekujem kompletnu saradnju svih agencija, jer nijedna policijska agencija ne može sama da se bori protiv ovakvih stvari koje nose etiketu terorizma, svi se zajedno moramo boriti", dodao je.

Na upit da komentira ranije najave o mogućim terorističkim aktivnostima, Lukač je rekao da je svim bezbjednosnim agencijama dostavljena informacija da na području Bosne i Hercegovine može doći do terorističkih aktivnosti, ali ne i na kojem mjestu i ništa u vezi sa ovim licem.

Zoran Stevanović, načelnik Općine Zvornik je pozvao građane da ne šire paniku i da se suzdrže od provokativnih komentara na društvenim mrežama.

„Želim vjerovati da iza ovog čina ne stoji organizovana ekipa. Više nego ikad trebamo toleranciju i razumijevanje“. On je izjavio saučešće porodici poginulog policajca, dok je ranjenim policajcima zaželio brz oporavak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije