Profesor Halil ef. Mehtić: Islam je protiv svake vrste terorizma, islam je vjera mira

Radiosarajevo.ba
Profesor Halil ef. Mehtić: Islam je protiv svake vrste terorizma, islam je vjera mira

Nakon večerašnjih dešavanja u Zvorniku, doc. dr., hafiz Halil ef. Mehtić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako je islam protiv svakog oblika terorizma i nasilja.

"Islam je protiv svake vrste terorizma. U islamu se zabranjuje i ne odobrava nasilje. Islam je u biti vjera mira, tolerancije i suživota sa drugim i drugačijima. Terorizam se ne može ničim pravdati. Riječ islam dolazi iz istog korijena kao i 'selam', što znači mir", istakao je profesor.

Podsjetio je na ajet, rečenicu iz svete knjige Kur'ana, u kojem se kaže da onaj ko ubije samo jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet.

"Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet. Ko god spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet", rekao je prof. Mehtić.

Na kraju je podsjetio da su muslimani Bosne i Hercegovine u svijetu prepoznatljivi kao vrlo tolerantni i liberalni te da se ovakvim napadima šalje jedna ružna i neobjektivna slika o BiH. Istakao je da u svim društvima ima radikalnih elemenata, podsjećajući na primjer Norvežanina Andersa Breivika koji je u terorističkom napadu na otoku Utoya ubio nekoliko desetina osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije