Libija, najveći promašaj Zapada

Radiosarajevo.ba
Libija, najveći promašaj Zapada

Izmeđa ISIS-a i beznađa...

Vijesti o bliskoistočnim ratovima sve su krvavije, a prostor koji zauzima ISIS, sve je veći. Sada je potpuno jasno da je jedan od najvećih promašaja Zapada u povijesti vanjske politike napad na Libiju. Zaista neodgovorno proizvedena kriza i otvaranje rata svih protiv svih rezultirala je krizom koja je tu zemlju - u kojoj je socijalna situacija bila ponajbolja na Sjeveru Afrike – bacila na koljena.

Nešto slično se dogodilo, valjda, samo Afganistanu. Zapadne snage na čelu sa Francuskom su intervenisale u Libiji, i za sobom ostavile pustoš: u međunarodnim odnosima zemlja je zaboravljena, većina vlada zapadnih zemalja je na ovaj ili onaj način podržavala režim diktatora Gadafija. Nakon njegovog svrgavanja, ISIS je preuzeo dio zemlje, i tim oružjem naoružao ekstremiste u Maliju, koji su za kratko vrijeme došli do ozbiljne moći u toj centralno afričkoj državi. Libija je trenutno podijeljena na male posjede u kojima vladaju milicije i private vojske, a svako mjesto u brodu koji krene prema drugoj obali Sredozemlja je, zapravo, karta za život.

Građani Libije su glavne žrtve loše intervencije: iz američkog kuta gledanja Libija s vladom koja bi garantirala sigurnost građanima mogla bi biti jedini prijatelj Sjedinjenh Država u arapskom svijetu. Terorizam koji cvjeta skoro je potpuno uništio prozapadne sekulariste: s druge strane islamisti pokušavaju privući kolebljive snage i oformiti koaliciju koja bi izabrala premijera.

No, u ovom trenutku Libija izgleda daleko od bilo kakve uspostave civilne vlasti. Bombaški napadi, napad na ambasadu Irana, auto-bombe odnose živote, a ekstremizam raste. ISIS je u posljednje vrijeme intenzivirao napade, jer su se prošle godine u Libiju vratili džihadisti iz Sirije. Libijci su još 2011. počeli ići u Siriju, i tamo proglasili brigade Battar, koja se zahvalila građanima Derne. Derna je grad u sjeveroistočnoj Libiji poznat kao centar islamskih radikala. U proljeće prošle godine veliki broj boraca iz te brigade vratio se u Libiju, pokazao lojalnost ISIS-u i proglasio svojih 25 samoubica šehidima.

U septembru prošle godine Libiju je posjetila i visoka delegacija ISIS-a., na čelu sa Abu Al Bara Al Azdijem iz jemena i Saudijcem Abu Habibom Al Jazrawijem. Tada je istočna Libija proglašena provincijom Islamske Države, nazvan Barka Vilajet, ili provincija Sirenajka.

Sve u svemu Libijom vlada haos i beznađe. Da li zemlje NATO-a koje su u dobroj mjeri prouzrokovale ovaj haos u tu zemlju mogu vratiti povjerenje?

Pogledajte kartu na kojoj je prikazamo ko kontroliše teritorije u Libiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije