Piplj of Jugaslavija: Jeste li ikada čuli kako Tito govori engleski? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Piplj of Jugaslavija: Jeste li ikada čuli kako Tito govori engleski? (VIDEO)

Čak 85.000 videoklipova iz arhiva glasovitog filmskog žurnala British Pathé objavljeno je 17. aprila u visokoj rezoluciji na YouTubeu, a Radiosarajevo.ba je među prvima već javio o jednom od njih, snimku Sarajeva iz 1939. godine.

Pathé je tako dokumentirao i Titov službeni posjet Velikoj Britaniji 1953. gdje se čuje kako Josip Broz govori engleski (na snimci dole od 1:03).


Kao što je bio slučaj i s njegovim hrvatskim, i Titov engleski prepun je zvuka koji podsjećaju na ruski: umjesto "pipl" kaže "piplj", umjesto "Jugoslavija" kao da izgovara "Jugaslavija". Spiker objašnjava da su Titov posjet pratile stroge mjere sigurnosti. Scotland Yard proveo je sigurnosnu provjeru "hiljada Jugoslavena", podsjeća Večernji.

"Neki koji su poznati kao protivnici ovog predsjednikova posjeta stavljeni su pod nadzor. Ovo je prvi put da je maršal napustio svoju zemlju otkako je raskinuo s komunističkom Rusijom i tajna služba Foreign Officea upozorila je MI5 o tome da postoji stvaran rizik da mu se naudi tokom njegovog boravka u Britaniji", objašnjava spiker.

Malo poslije, uz kadrove dima na ulici, dodaje: "Dok maršal ulazi u svoj blindirani automobil, magnezijska raketa eksplodirala je 36 metara od njega". Niko nije stradao.

Dokumentiran je i jedan tragičan trenutak na kraju Titova službena posjeta. Domaćini su mu pokazali neke od najmodernijih britanskih vojnih aviona, no aeromiting završio je padom dva aviona i smrću dvojice pilota.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije