Festival srednjoškolskog filma izabrao 15 najboljih ideja

Radiosarajevo.ba
Festival srednjoškolskog filma izabrao 15 najboljih ideja

Selekcijski odbor Festivala srednjoškolskog kratkog filma, uzimajući u obzir kreativnost i inovativnost te filmski potencijal, izabrao je 15 najboljih prijavljenih ideja koje će u sljedećih mjesec dana biti pretočene u filmove. Filmovi će biti prikazani na Festivalu u Sarajevu 25. aprila u Kinu Meeting Point, gdje će se natjecati za mnogobrojne nagrade.

Za 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma izabrani su Kemil Bekteši (Sarajevo), Aid Bešić (Bihać), Marko Brkić (Trebinje), Jana Čamber (Posušje), Filip Ćubela (Mostar), Đorđe Dujković (Doboj), Pavle Đuričić (Doboj), Melisa Imamović (Kalesija), Sejdi Islami (Sarajevo), Dalibor Kraišniković (Bijeljina), Luka Krunić (Istočno Sarajevo), Dejan Mandić (Mrkonjić Grad), Emir Mujezinović (Srebrenik), Azra Nurkić (Živinice) i Asja Zahirović (Tuzla).

British Council u BiH u suradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, te uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bank BiH, pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta - Festival srednjoškolskog kratkog filma.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unaprjeđenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave BiH.

Poziv za prijave ideja za film o temi "Proteklih 100 godina" bio je otvoren za učenike svih srednjih škola iz BiH. Učenik-redatelj, zajedno s jednim nastavnikom, mogli su se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film.

Učenici iz 56 srednjih škola u BiH odlučili su razmišljati o temi, raditi s kolegama i na kraju prijaviti svoje ideje.

Natječaj je privukao 109 aplikacija iz 33 grada širom BiH.

Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u saradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a finansira Europska unija u sklopu programa "Sarajevo 2014", saopćeno je iz British Councila u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije