EU pomaže Bosni i Hercegovini: Oko 43 miliona eura za saniranje šteta od poplava

Radiosarajevo.ba
EU pomaže Bosni i Hercegovini: Oko 43 miliona eura za saniranje šteta od poplava

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o sredstvima iz fondova IPA-e preusmjerenim za otklanjanje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, koju je pripremila Direkcija za evropske integracije u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora BiH. 

Sredstva u iznosu od 42,25 miliona eura, koja su realocirana iz godišnjih alokacija IPA-e 201l-2013. godine za BiH, operativna su od 15. augusta 2014. godine, a projekte će do oktobra 2015. godine implementirati Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, javlja Fena.

Program Evropske unije za oporavak od poplava ukupno je vrijedan 43,52 miliona eura, od čega IPA kontribucija iznosi 42,25 miliona eura. U okviru Programa planirana je obnova 4.000 stambenih jedinica za socijalno i ekonomski ugroženo stanovništvo i 120 ustanova (javnih škola, predškolskih ustanova, domova zdravlja i centara za socijalni rad), te rekonstrukcija komunalne infrastrukture (100 putnih i mostovnih komunikacija te 10 objekata za vodosnabdijevanje na 50 lokacija), kao i podrška ekonomskom oporavku, što uključuje pomoć malim i srednjim preduzećima te poljoprivrednim proizvođačima. 

Također, planirana je izrada studije ugroženosti klizištima i poplavama, što bi trebalo doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini. 

Nakon ratifikacije okvirnog sporazuma s Evropskom komisijom, postat će operativna i interventna sredstva u iznosu od 41 milion eura iz IPA-e II za 2014. godinu, koja uključuju posebne mjere za oporavak od poplava i upravljanje rizikom od poplava. Ova sredstva uključuju i 15 miliona eura iz alokacije za državni IPA 2014 program za BiH, preusmjerena na pomoć za oporavak od poplava. 

Iz Višedržavne IPA-e 2014, za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju planirano je po 10 miliona eura za sprečavanje poplava u slivu rijeke Save. 

Sredstva Investicionog okvira za zapadni Balkan namijenjena odbrani od poplava u iznosu od 4,88 miliona eura bit će operativna nakon što bude usvojen akcioni plan za zaštitu od poplava i upravljanje vodama u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije