Lijep primjer: Tri dobitnika Zlatne značke postali asistenti na Fakultetu kriminalističkih nauka

Radiosarajevo.ba
Lijep primjer: Tri dobitnika Zlatne značke postali asistenti na Fakultetu kriminalističkih nauka
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije (FKKSS) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) zaposlio je u ovoj godini tri saradnika u zvanju asistenta, koji su bili studenti ovog fakulteta i dobitnici prestižnog univerzitetskog priznanja "Zlatne značke", te angažirao tri pripravnika i pet volontera.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o značajnom iskoraku ove obrazovne ustanove na planu zapošljavanja mladih i stručnih kadrova govorili dekan FKKSS-a prof. dr. Nedžad Korajlić, prodekan UNSA-e prof. dr. Faruk Mekić, direktor JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i direktor Instituta FKKSS-a prof. dr. Muhamed Budimlić.

Ocijenjeno je da primjer FKKSS-a svjedoči o tome da je uz vlastiti angažman i odricanje, te u saradnji sa širom društvenom zajednicom, a u konkretnom slučaju s Kantonalnim ministarstvom za obrazovanje i Službom za zapošljavanje, moguće napraviti pomake na planu stvaranja uvjeta za ostanak i afirmaciju mladih ljudi u BiH.

Ovaj primjer, kako je rečeno, pokazuje i da se trud uložen na obrazovnom planu isplati, usprkos aktuelnoj percepciji da se znanje i stručnost ne cijene u mjeri u kojoj je to potrebno i nužno.

Istovremeno, konstatirano je da su ulaganje u nauku i obnovu univerzitetskog kadra investicija koja Bosnu i Hercegovinu može izvući iz krize i dati joj novu priliku za svestrani prosperitet i zamah na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kako je rečeno, Skupština KS-a usvojila je, među ostalim, Finansijski plan Službe za zapošljavanje u kojem je predviđena stavka u iznosu višem od 3,5 miliona KM za nove poticajne mjere za zapošljavanje u 2015. godini. 

Uime novih asistenata, pripravnika i volontera zahvalnost menadžmentu FKKSS-a koji je prepoznao njihov trud i zalaganje iskazali su Nerma Halilović, Ljubiša Mandić i Irma Katica.

Uz uvjerenje da će u potpunosti opravdati  povjerenje koje im je ukazano, potcrtali su riješenost da se maksimalno angažiraju u oblasti usvajanja novih znanja i vještina.

Novozaposleni kadrovi FKKSS-a izrazili su očekivanje da primjer ovog fakulteta neće ostati izuzetak, nego da će biti istinski poticaj svim drugim društvenim subjektima da ulože dodatne napore na stvaranju pretpostavki za zapošljavanje i ostanak mladih u BiH, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije