Vojislav Šešelj nakon paljenja hrvatske zastave: Oni kao da su udareni topuzom u glavu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Vojislav Šešelj nakon paljenja hrvatske zastave: Oni kao da su udareni topuzom u glavu (VIDEO)
/ FOTO: AA

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj zapalio je danas ispred Višeg suda u Beogradu zastavu Hrvatske, uputivši niz uvreda na račun hrvatskih zvaničnika u prisustvu nekoliko stotina pristalica SRS-a, javlja Anadolu Agency.

Šešelj je u Viši sud u Beogradu došao da svjedoči na suđenju zamjeniku predsjednika SRS-a Nemanji Šaroviću zbog toga što je na stranačkom skupu ispred Predsjedništva Srbije 2012. godine, povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, zapalio zastave NATO-a, EU, Kosova i SAD-a. Šešelj je rekao okupljenima kako je on dao nalog da zastave budu zapaljene.

Šešelj je u obraćanju medijima rekao da želi uputiti odgovor zvaničnoj Hrvatskoj zbog toga što ga "hrvatski državni funkcioneri već mjesecima napadaju".

„Njima ne vrijedi odgovarati, jer oni svi kao da su udareni topuzom u glavu, i Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Vesna Pusić. Došao sam da uputim mnogo razumljiviju poruku hrvatskoj ustaškoj državi tako što ću pred vama spaliti hrvatsku ustašku zastavu“, rekao je Šešelj nakon čega je, uz ovacije pristalica i skandiranje ustaše, zapalio hrvatsku zastavu.

Šešelj, koji čeka presudu Haškog tribunala po optužnici za ratne zločine počinjene početkom '90-ih u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, ponovio je da se neće dobrovoljno vraćati u pritvor Haškog tribunala, naglasivši da se „naprednjački režim obradovao zbog odluke Žalbenog vijeća da se vrati u pritvorsku jedinicu" i da je vlast "na mukama" kako tu odluku da provede ako on ne ode dobrovoljno.

„Kažu prekinut će EU pregovore o učlanjenju Srbije, to i jeste moj cilj. Zato vredi i umreti, a ne samo suprotstaviti se odluci Žalbenog veća“, poručio je Šešelj, potvrdivši kako je danas dobio odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala i da nema rok da se odazove i da po toj odluci odlučuje Pretresno vijeće. 

Poručio je da će u slučaju hapšenja pasivno pružati otpor.

„Moći će da me nose na junačkim rukama do aerodroma 'Nikola Tesla'. Ne sarađujem s njima prilikom hapšenja. Oni dođu da me hapse, ja sednem i kažem 'hapsite me'. Oni zamahnu pendrekom, ja podmetnem leđa i kažem 'udri'“, naveo je Šešelj.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je 30. marta ove godine Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Lider SRS-a i optuženik za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Vojislav Šešešlj se nakon skoro 12 godina provedenih u pritvoru suda u Haagu, vratio u Beograd 12. novembra 2014. godine Sudsko vijeće MKSJ pustilo je Šešelja na privremenu slobodu zbog zdravstvenih razloga, pošto je tim ljekara utvrdio elemente životne ugroženosti. Šešelju je ranije bio dijagnosticiran karcinom debelog crijeva.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. 

Šešelj se dobrovoljno predao 24. februara iste godine, a suđenje mu je počelo 7. novembra 2007. godine.

Optužen je za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i Vojvodine, što obuhvata ubistva u Vukovaru, u okolini Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i Zvorniku, zatim pritvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, mučenje, premlaćivanje i ubistva, deportacije i prinudno preseljavanje desetine hiljade Hrvata i muslimana sa tih teritorija i dijelova Vojvodine i namjerno uništavanje njihovih domova, imovine, kulturnih i vjerskih objekata.

Nakon što je sudsko vijeće MKSJ početkom novembra 2014. zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, Vlada Srbije dostavila je Haškom tribunalu uvjetne garancije za njegovo puštanje na slobodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije