U Barceloni počeo Svjetski mobilni kongres: Predstavljeni noviteti u svijetu tehnologije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
U Barceloni počeo Svjetski mobilni kongres: Predstavljeni noviteti u svijetu tehnologije (FOTO)
/ FOTO: AA

Svjetski mobilni kongres GSMA (MWC - Mobile World Congress) počeo je u španskom gradu Barceloni, a ove godine bi trebao ugostiti 90.000 posjetilaca iz preko 200 zemalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvog dana kongresa koji je u fokusu tehnološkog svijeta, i ugošćuje najvažnije kompanije iz ovog sektora, predstavljeni su "pametni" satovi kompanija Huawei LG, naočale za "virtualnu stvarnost" proizvođača HTC te posljednji modeli Samsung Galaxya, "pametni" telefoni S6 i S6 Edge. 

Samsung Galaxy S6 moguće je kupiti u bijeloj, crnoj, zlatnožutoj, plavoj i zelenoj boji, metalnog oklopa bez mogućnosti mijenjanja baterije. S6 ima ekran veličine 5,1 inča, rezolucije 2,560x1.440 i 577 ppi (piksela po inču). Također, S6 ima 16 Megapixela za fotografsko i video snimanje, LED blic kao i brojne druge pogodnosti. 

Samsung je u Barceloni također predstavio i svoj program "Samsung Pay", novi sistem plaćanja putem telefona koji će biti spreman na ljeto. 

HTC je predstavio "Re Vive" naočale za "virtualnu stvarnost" koje na sebi imaju 70 senzora i perspektivu širine kruga, odnosno 360 stepeni. Predstavljen je i novi pametni telefon tajvanske marke HTC koji je specifičan po kameri od 20 megapixela. 

LG je u Barceloni predstavio pametni sat Watch Urbane LTE koji ima mogućnost telefonskog poziva kao i spajanja na 4G, kao i nezavisan operativni sistem Android. Pametni sat pod nazivom "Smartwatch" predstavila je i kompanija Huawei, a njegova specifičnost je ekran sa 1,4 MP-a i rezolucijom 400x400. 

Barcelona će, sukladno sporazumu sa MWC-om, do 2018. godine biti domaćin Kongresa, te će ekonomski i profitirati od njega. Profit koji grad Barcelona ima od Kongresa iznosi više od 350 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije