U Kuvajtu ispitan otac teroriste ISIS-a 'Jihadi Johna'

Radiosarajevo.ba
U Kuvajtu ispitan otac teroriste ISIS-a 'Jihadi Johna'

Kuvajtske vlasti ispitale su oca člana terorističke organizacije ISIS poznatog kao "Jihadi John", koji je rođen u Kuvajtu, prenio je lokalni kuvajtski list, javlja Anadolu Agency.

Mohamed Emwazi, čiji identitet su ovih dana otkrili međunarodni mediji, pojavio se u nekoliko videosnimaka ISIS-a na kojima je prikazano pogubljenje američkih, britanskih i japanskih talaca.

Emwazi, koji ima državljanstvo Velike Britanije, prvobitno je bio stanovnik Kuvajta bez državljanstva čija porodica potiče iz Iraka, navodi kuvajtski medij. 

Kuvajtski dnevni list "Al-Qabs" objavio je da su Emwazijevog oca ispitivale sigurnosne agencije u nedjelju. 

Za vrijeme saslušanja, Emwazijev otac je navodno rekao kako je njegova supruga prepoznala glas svoga sina na videosnimku na kojem je prikazano pogubljenje američkog taoca Jamesa Foleya u augustu prošle godine, objavio je pomenuti list pozivajući se na dobro informisani izvor. 

Emwazijev otac je kazao i da je njegov sin posljednji put bio u kontaktu sa porodicom iz Turske sredinom 2013, kad im je kazao da planira volontirati kao "humanitarac" u Siriji, navodi novina. 

"Od tada porodica čeka vijest o njegovoj smrti", piše kuvajtski list. 

Prvobitno informatički inžinjer, Mohamed Emwazi je posljednji put boravio u Kuvajtu 2010, kad se vratio iz Turske u potrazi za poslom, kazao je navodno njegov otac za kuvajtski list i dodao da je kasnije odlučio da otputuje u Veliku Britaniju u nadi da će pronaći posao. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije