Kutak za djecu - spas u situacijama elementarnih nepogoda‏

Radiosarajevo.ba
Kutak za djecu - spas u situacijama elementarnih nepogoda‏

Predstavnici 38 kutaka za djecu, koji su uspostavljeni nakon katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, predstavnici lokalne, entitetske i državne vlasti, na susretu u Sarajevu će govoriti o važnosti zaštite djece u vanrednim situacijama

Procjenjuje se da je 60 posto djece u Bosni i Hercegovini pogođeno katastrofalnim poplavama koje su u maju 2014. godine pogodile našu zemlju. Kako bi se djeca zaštitila od šoka i traume prouzrokovanih ovom elementarnom nepogodom, širom Bosne i Hercegovine su otvoreni Kuci za djecu u čijem radu je učestvovalo više od 3.800 dječaka i djevojčica

Kutak za djecu je prostor koji omogućava djeci da nastave učiti i da se razvijaju u toku i odmah nakon krizne situacije. Kutak za djecu pruža najmlađima sigurno okruženje koje im pomaže da povrate osjećaj normalnosti i strukture kroz organizirane aktivnosti za igru, druženje, učenje, daje im priliku da izraze svoje strahove i razloge za radost.  

Kako bi se predstavio rad Kutaka za djecu, ali i uspostavila platforma za razmjenu iskustava i preporuka koje se mogu primijeniti u sličnim situacijama u budućnosti, organizacije Save the Children, UNICEF i World Vision BiH, u partnerstvu s Ministarstvom za sigurnost BiH, organiziraju konferenciju Djeca prije svega: Mehanizmi zaštite u situacijama elementarnih nepogoda. Konferencija će biti održana 5. marta 2015. godine. Detalji o održavanju konferencije, kao i dnevni red, će biti blagovremeno dostavljeni. 

Konferenciju čini izložba dječijih radova i fotografija iz Kutaka za djecu pod nazivom Jedan dan odrastanja, izvedba dječije pjesme o poplavama Himna hrabrosti, predstavljanje Priručnika o zaštiti djece u kriznim situacijama i Publikacije o radu Kutaka za djecu u BiH, te panel-diskusija o naučenim lekcijama i narednim koracima koje možemo poduzeti s ciljem zaštite djece u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije