FOTO: Maureen Cormack i David Barth posjetili Maglaj i Doboj

Radiosarajevo.ba
FOTO: Maureen Cormack i David Barth posjetili Maglaj i Doboj
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i direktor USAID-a David Barth posjetili su danas obnovljenu fabriku Energotehnika Doboj i poljoprivrednike u Maglaju koji su korisnici sredstava iz USAID-ove Inicijative za oporavak od poplava.

''Naša firma je tokom majskih poplava pretrpjela štetu u iznosu od 650.000 KM, kada su nam uništene tri hale, zajedno sa svim mašinama. Pomoć od USAID-a došla je u pravi trenutak i zahvaljujući njima proizvodnja je ponovo pokrenuta'', rekao je Perica Gojković, direktor Energotehnike Doboj.

Ova fabrika bila je teško oštećena i njen prestanak rada utjecao je na proizvođače koji zapošljavaju 285 radnika. USAID-ov FIRMA projekt je osigurao grant za kupovinu sirovina u iznosu od 40.000 KM.

Nakon Doboja, zajedno s direktorom USAID-a Davidom Barthom, ambasadorica je posjetila poljoprivrednika iz Maglaja - Muhameda Šehića, gdje je razgovarala i s načelnikom općine Maglaj, Mehmedom Mustabašićem.

''Ovom prilikom bih se zahvalio svim humanitarnim organizacijama, koje su na bilo koji način pomogle da farma Šehić 'stane na noge', s obzirom na to da je vodena stihija uništila sve naše usjeve, ali i veći dio proizvodnog pogona'', naglasio je Muhamed Šehić, vlasnik farme.

Na kraju svoje posjete, Cormack je istaknula da je posebno impresionirana gostoprimstvom i toplim pristupom ljudi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, te izrazila želju da i dalje bude dio ovakvih projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije