Odroni i poplave u BiH, četiri nova klizišta kod Gradačca

Radiosarajevo.ba
Odroni i poplave u BiH, četiri nova klizišta kod Gradačca

Na području opštine Gradačac prijavljena su četiri nova klizišta, u naseljima Jelovče Selo, Mionica 3, Novalići i Zelinja Srednja, saopšteno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite, javlja Fena.

Na jučer održanoj vanrednoj sjednici Općinskog štaba CZ Gradačac predloženo je opštinskom načelniku da donese odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od klizanja tla.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog aktiviranja klizišta obustavljen je promet na R-418 b Konjic - Lisičići - Buturović Polje - Prozor (dionica Pokojište - Kralupi).

Vodostaj rijeke Save stagnira duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton, osim na Brodu gdje je u laganom porastu. Visina vodostaja izmjerena u 7 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 393 cm (pripremno stanje), jučer 389 cm, Bosanskom Šamcu 244 cm (normalno stanje), jučer 244 cm, te Orašju 492 cm (pripremno stanje), jučer 496 cm.

Na brani HA Modrac u 7 sati vodostaj je iznosio 198,38 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati, nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,0 m3/s.

U Opštini Stolac, u kanjonu Bregave, ispod naseljenog mjesta Prenj, još uvijek je poplavljeno 0,2 ha poljoprivrednog zemljišta.

Na području Srednjobosanskog kantona, na regionalnom putu R-413a Travnik - Galica i dalje je potpuno obustavljen promet.

Učestali su odroni na putnom pravcu: Jajce - Crna Rijeka, Turbe - Banja Luka, Novi Travnik - Bugojno.

U Livanjskom kantonu svi putevi su prohodni, osim regionalne magistralne ceste Bosansko Grahovo - Preodac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije