Tsipras: 'Grčka treba sopstveni program oporavka'

Radiosarajevo.ba
Tsipras: 'Grčka treba sopstveni program oporavka'

Premijer Grčke Alexis Tsipras pokušao je smiriti tenzije s međunarodnim kreditorima, rekavši da je Vladi samo potrebno "vrijeme da odahne", piše Tanjug.

"Nijedna strana ne traži konflikt, a naša namjera nikad nije bila da jednostrano djelujemo po pitanju grčkog duga. Naš zajednički interes je ekonomska stabilnost i obnova eknomije u našoj zajedničkoj kući, Evropi", rekao je Tsipras u saopštenju objavljenom na engleskom.

Tsipras insistira na tome da odluka njegove vlade da okonča bolne reforme uvedene Grčkoj u zamjenu za pozajmice Evropske centralne banke, Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, ne znači da se neće pridržavati svojih obaveza, javio je AFP.

"Moja obaveza da poštujem mandat grčkog naroda, uz okončanje politike štednje i povratak na agendu rasta, ni na koji način ne znači da nećemo ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj centralnoj banci ili MMF-u, kad je riječ o zajmu", istakao je Tsipras.

"Naprotiv, to znači da nam je potrebno vrijeme da predahnemo i stvorimo sopstveni program oporavka", dodao je on.

Tsipras je rekao i da je savjetovanje s evropskim partnerima tek počelo i da je, uprkos činjenici da postoje razlike u perspektivi, apsolutno uvjeren da će uskoro biti postignut sprazum koji će donijeti beneficije i Grčkoj i Evropi u cjelini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije