FOTO: Vođenje kroz izložbu Pieta Mondriana u Beogradu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Vođenje kroz izložbu Pieta Mondriana u Beogradu
/ FOTO: AA

U Narodnom muzeju u Beogradu organizovano je stručno vođenje kroz izložbu Piet Mondrian: Slučaj Kompozicije II, za koju je jedna od autorki Simona Ognjanović rekla da predstavlja rezultat jednogodišnjeg istraživanja te da je posvećena biografiji jedne slike, koja je razumijevana i artikulisana kao historija recepcije te slike u lokalnom polju umjetnosti, javlja Anadolu Agency.

Radi se o djelu Pieta Mondriana, jednog od najznačajnijih umjetnika apstraktnog slikarstva XX vijeka, a tokom svog istraživanja, autorke izložbe Jelena Dergenc i Simona Ognjanović, uspjele su da rasvijetle mnoge muzeološke i umjetničke kontekste u koje se ova slika periodično uplitala tokom nekoliko decenija.

"Današnje stručno vođenje podrazumijeva jednu produženu formu eksplikacije same postavke i pokušava da približi široj publici tu okosnicu same ideje izložbe, koja na neki način preko ove slike otvara pitanje uloge muzeja, funkcija muzeja, a i uloge Narodnog muzeja koji čuva ovu sliku", rekla je Simona Ognjanović.

Slika Kompozicija II je nastala u Parizu 1929. godine, da bi dvije godine kasnije, kao poklon Odbora za širenje holandske umjetnosti u Jugoslaviji, stigla u Narodni muzej u Beogradu, čime je ovaj muzej postao jedna od prvih institucija u svijetu koja je u svoju kolekciju uvrstila rad Pieta Mondriana iz neoplasticističke faze.

Mondrian je bio glasoviti holandski slikar i teoretičar, koji je zaslužan za nastanak novog oblika unutar apstraktne umjetnosti, neoplasticizma, koji je težio dostizanju savršenstva i harmonije.

Izložba u Beogradu otvorena je od kraja novembra prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije