I švicarska ekonomija u problemima zbog franka

Radiosarajevo.ba
I švicarska ekonomija u problemima zbog franka

Privreda Švicarske mogla bi tokom godine pasti u kratkotrajnu recesiju zbog uzlijetanja kursa franka izazvanog odlukom centralne švicarske banke, piše Tanjug.

Drugi razlog mogao bi biti pad cijena nafte, saopštio je Institut za ekonomska istraživanja u Zürichu.

Institut je oborio svoju prognozu privredne aktivnosti zemlje za 2015. godinu na minus 0,5 posto, dok je u prethodnoj prognozi, objavljenoj u decembru, računao na privredni rast od 1,9 posto za tekuću godinu.

Za narednu, 2016. Institut predviđa nulti rast bruto društvenog proizvoda, za razliku od 2,1 posto iz decembarske prognoze, javlja Reuters.

Institut predviđa kratku recesiju u toku ljeta, što će izazvati pad BDP-a na nivou cijele godine od 0,5 posto, dodaje se u saopštenju.

Prema predviđama stručnjaka ovog instituta, stopa nezaposlenosti u 2015. povećat će se na 3,4 posto radno sposobnog stanovništva, i na 4,1 posto u narednoj godini, dok je prošle godine iznosila 3,2 posto.

Potrošačke cijene past će 1,5 posto za tekuću godinu, dok je u prethodnoj prognozi Institut računao na stopu deflacije od 0,1 posto.

Što se tiče izvoza, može se očekivati pad od 1,4 posto u 2015.

Isti izvor podsjeća da je početkom januara švicarska centralna banka objavila da napušta politiku fiksiranja domaće valute u vrijednosti od 1,20 franaka za euro, što je izazvalo skok kursa i strahovanja kod izvoznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije