Pilot palog aviona Air Asia prije nesreće ustao sa sjedišta

Radiosarajevo.ba
Pilot palog aviona Air Asia prije nesreće ustao sa sjedišta

Kapetan palog aviona kompanije Air Asia je nekoliko minuta prije nesreće ustao sa svog sjedišta i predao komande kopilotu, koji je potom izgubio kontrolu nad letjelicom, piše Reuters.

Britanska agencija navodi riječi izvora bliskih istrazi, koji su rekli da je pilot Iriyanto ustao da bi pokušao riješiti probleme sa sistemom održavanja, nakon čega je kopilot preuzeo upravljanje avionom u prostoru zahvaćenom olujom.

Prvi problemi na avionu nastali su oko sistema za održavanje, koji je ostao bez napajanja. Pilot je pokušao ručno osposobiti sistem, ali kako do toga nije došlo, zatraženo je od komandnog centra da se letjelici dozvoli povećavanje visine, kako bi izbjegla olujne oblake.

"Kopilot je preuzeo komande, krenulo je po zlu, a kapetan se za komande vratio prekasno", navodi izvor blizak istrazi, piše RT.

Avion kompanije Air Asia srušio se u Javansko more, a u nesreći su poginule 162 osobe. Do sada je samo 70 tijela poginulih putnika pronađeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije