Vijeće ministara BiH: Nastaviti pratiti ispravnost vode i hrane u poplavljenim područjima

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH: Nastaviti pratiti ispravnost vode i hrane u poplavljenim područjima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je izvještaj Agencije za sigurnost hrane BiH o provedenom planu praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane/hrane za životinje u poplavljenim područjima BiH u  2014. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj plan je proveden radi sagledavanja ukupnog stanja u vezi s prisutnošću pesticida, metala, nitrata i nitrita u vodi za piće, mikrotoksina u hrani za životinje i mlijeku, te prisutnosti ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla na područjima koja su u proteklom razdoblju bila poplavljena uslijed obimnih padavina koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu.

Zaključeno je da su sve planirane aktivnosti na realizaciji ovog plana provedene u skladu sa zakonskim okvirom te je preporučeno nadležnim institucijama i inspekcijskim tijelima svih razina vlasti u BiH da provedu dostavljene preporuke Agencije za sigurnost hrane pripremljene na osnovi procjene rizika.

Nadležnim inspekcijskim tijelima svih razina vlasti u BiH preporučeno je da, u okviru svojih nadležnosti, dugoročno nastave provoditi zakonske i podzakonske propise iz oblasti sigurnosti hrane, koje je donijelo Vijeće ministara BiH, radi sagledavanja stupnja sigurnosti hrane i hrane za životinje koja se uvozi, proizvodi ili nalazi na tržištu BiH, s ciljem zaštite zdravlja u BiH.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine zadužena je da, u suradnji s nadležnim državnim i tijelima entiteta te Brčko distrikta BiH, nastavi kontinuirano planiranje, pripremu i provođenje Plana praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane/hrane za životinje u BiH u idućem razdoblju.

Preporučeno je nadležnim institucijama u oblasti sigurnosti hrane, veterinarstva i javnog zdravstva da, u skladu s važećim zakonskim propisima, dugoročno planiraju sredstva u proračunima svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, kako bi se osigurala realizacija planova praćenja i kontrolnih planova u oblasti sigurnosti hrane.

Agencija za sigurnost hrane zadužena je za nastavak daljnje aktivne koordinacije s nadležnim tijelima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi unapređenja cjelokupnog sustava sigurnosti hrane, s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi i normalnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta BiH, te će o realiziranim aktivnostima izvještavati Vijeće ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije