Zvanično: Četnici i pripadnici Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci su se susreli slučajno

Radiosarajevo.ba
Zvanično: Četnici i pripadnici Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci su se susreli slučajno

Na osnovu izvještaja Generalnog inspektorata ustanovljeno je da je sporna fotografija nastala 19. januara 2015. godine na lokaciji Gradski most u Banjoj Luci povodom obilježavanja svečane Bogojavljanske litije koja se tradicionalno obilježava svake godine u Banjoj Luci, saopćeno je danas iz Ministarstva za odbranu BiH.

''Ceremoniju svake godine organizira i pozive za prisustvo upućuje Srpska pravoslavna crkva, Parohija banjalučka i Uprava grada Banja Luka. Pripadnicima Oružanih snaga BiH pravoslavne vjeroispovijesti razmještenim u kasarni Kozara, za ovu aktivnost bilo je omogućeno prisustvo ovom vjerskom događaju, u skladu s dokumentima MO i OS-a BiH koji omogućavaju vjerske slobode. Iako je prisustvo ovoj vjerskoj svečanosti bilo plansko i organizirano, nije postojala povezanost niti namjera zajedničkog učešća pripadnika OS BiH i lica sa spornim uniformama i obilježjima'', navodi se u saopćenju, javlja Avaz.

Ministar za odbranu BiH Zekerijah Osmić izdao je smjernice da nadležne službe i komande trebaju redovno i sveobuhvatno obavljati procjenu okolnosti, dobrobit ili moguću štetu ugledu MO i OS-a BiH. Ovo se posebno odnosi na slučajeve učešća i prisustva pripadnika MO i OS-a BiH raznim skupovima i vjerskim manifestacijama koji nisu u organizaciji MO i OS-a BiH, te da poduzmu mjere za očuvanje ugleda institucija odbrane BiH.

Podsjećamo, istraga je pokrenuta nakon što je politički analitičar Srđan Puhalo na svom Facebook profilu objavio ovu fotografiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije