Kontracepcijska sredstva kroz historiju: Od koktela olova i žive do sredstava za čišćenje (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kontracepcijska sredstva kroz historiju: Od koktela olova i žive do sredstava za čišćenje (VIDEO)

Kontracepcija je i danas u mnogim zemljama nedostupna ili zabranjena, ali već hiljadama godina žene i muškarci koriste najrazličitije oblike kontrole rađanja, neke uspješno, neke manje uspješno.

U drevnoj Kini, popularni lijek podrazumijevao je pijenje mješavine olova i žive. U starom Egiptu, izrađivale su se paste od meda, natrijevog karbonata, a i izmet krokodila bio je vrlo popularna metoda kontracepcije. 

Međutim, nisu svi povijesni oblici kontracepcije bili temeljeni na predrasudama – prototip „kape“ za grlić maternice u upotrebi je bio i u 18. stoljeću.

Također, neki spiljski crteži pronađeni u Francuskoj pokazuju i da je u upotrebi bila neka vrsta kondoma. 

U 19. i 20. stoljeću ženama u Americi nije bio omogućen pristup kontracepcijskim sredstvima. Liječnici nisu smjeli zbog tadašnjih "zakona o antiopscenosti" širiti informacije o kontroli rađanja. 

Kako bi se kompenzirao nedostatak službenih postupaka i sredstava, kućanski proizvodi poput Lysola (sredstvo za čišćenje) i Coca-Cole često su se koristili kao „kontracepcijska sredstva“ jer se vjerovalo da ubijaju spermatozoide. 

Godine 1960. - moderna kontrola rađanja konačno je začeta kada je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) odobrila prvu kontracepcijsku pilulu za žene. U roku od pet godina, milioni američkih žena imali su recepte za pilule. Danas, 99 posto žena fertilne dobi kaže da koriste neki oblik kontracepcije.

Međutim, univerzalni pristup kontroli rađanja i dalje ne postoji u svijetu. Čak 220 miliona žena iz zemalja u razvoju kažu da žele koristiti kontracepciju, ali nemaju pristup.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije