Islamska zajednica konačno reagirala na incident 'ekstremista ISIS-a' u sarajevskoj džamiji

Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica konačno reagirala na incident 'ekstremista ISIS-a' u sarajevskoj džamiji

Nakon incidenta koji se u petak dogodio u jednoj sarajevskoj džamiji kada su trojica još uvijek nepoznatih počinitelja, prekinuli džuma-namaz, danas se oglasio i Rijaset Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, dakle, izdala je saopćenje za javnost povodom incidenta u džamiji Stara Breka u Sarajevu i ometanja džuma-namaza u kojem se kaže:

ISIS u Sarajevu: Slučaj zatvoren!? 

''Kancelarija reisul-l-uleme Husein ef. Kavazovića najoštrije osuđuje ometanje obavljanja obreda džuma-namaza u džamiji Stara Breka u Sarajevu i verbalni napad na imama Muhameda ef. Velića. Džamije su kuće obreda i sigurnosti otvorene za sve dobronamjerne ljude koji traže mjesto duhovnog mira i okrepe. Svako narušavanje takvog džamijskog ambijenta predstavlja tešku zloupotrebu a ljudi koji to čine, očito, imaju loše namjere i nepodobne ciljeve.

Islamska zajednica traži od nadležnih državnih organa da čim prije otkriju počinioce ovih izgreda, utvrde njihove motive i nalogodavce. Onemogućavanje obavljanja vjerskog obreda nije samo remećenje javnog reda i mira, nego ga treba tretirati kao krivično djelo, jer je obavljanje vjerskog obreda jedno od temeljnih ljudskih prava i zaštićeno svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama.

Muhamed Velić: Žao mi je što će mnogi ovo fakturisati svakome ko ima dužu bradu 

Islamska zajednica očekuje od državnih organa da osiguraju uvjete u kojima će muslimani moći u miru živjeti svoju vjeru, a namjerni provokatori i nasilnici biti prepoznati i onemogućeni da izazivaju incidente u džamijama i prilikom obavljanja obreda", stoji u saopćenju Islamske zajednice BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije