Angela Merkel: Očekujem od Grčke da poštuje dogovoreno

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel: Očekujem od Grčke da poštuje dogovoreno

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će nova grčka vlada poštovati dogovor koji je postigla s međunarodnim kreditorima, izjavio je danas njen glasnogovornik Steffen Seibert, nakon pobjede krajnje ljevičarske stranke Syriza na izborima u Grčkoj.

''Naše je mišljenje da je važno da nova vlada nastavi da primjenjuje mjere za nastavak ekonomskog oporavka Grčke. To znači i da Grčka treba da poštuje ono što je ranije dogovorila'', rekao je Seibert.

Lider grčke ljevičarske stranke Syriza Alexis Tsipras, koji se oštro protivi primjeni oštrih mjera štednje u Grčkoj, danas će u 16 sati prema lokalnom, odnosno 15 prema srednjoevropskom vremenu, položiti zakletvu za premijera.

Grčka je danas dobila novu vladu, poslije kraćih pregovora na kojima je mala desničarska Nezavisna partija Grka (ANEL) pod vođstvom Panosa Kamenosa prema očekivanjima pristala da podrži pobjedničku Syrizu koja je na jučer održanim izborima osvojila 149 mjesta u parlamentu, samo dva manje od većine.

I Syriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet posto glasova, protive se mjerama štednje koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa prihvatila kao uvjet za dobivanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Alexis Tsipras je sinoć nakon proglašenja izborne pobjede poručio da Grčka ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mjere štednje i da takozvana trojka odlazi u prošlost.

''Danas je grčki narod stvorio historiju. Nada je stvorila historiju'', rekao je Tsipras u pobjedničkom obraćanju na konferenciji za novinare.

''Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mjere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola'', rekao je Tsipras

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije