Feđa Salihbašić: 'BiH je skriveni biser Evrope' (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Feđa Salihbašić: 'BiH je skriveni biser Evrope' (FOTO)
/ Mostar, FOTO: Feđa Salihbašić

Feđa Salihbašić je profesionalni fotograf iz Danske, koji je svoj poziv i talenat ove zime iskoristio da zabilježi ljepote Bosne i Hercegovine.

Salihbašić, koji radi za brojne poznate brendove, turističke agencije i aviokompanije, često je na putu: prošlog ljeta je pratio turizam u Turskoj kroz projekat Come See Turkey, krajem prošle godine je radio u Maroku za luksuzni lanac hotela Beachcomber, a trenutno se sprema za putovanja u Kanadu i Australiju.

U decembru 2014. Salihbašić je proputovao Bosnu i Hercegovinu i fotografisao gradove i prirodne ljepote, a za potrebe fotoreportaže čiji su sponzori Sony i Fjällräven. Zadatak je Feđu doveo na planine Vranicu i Vlašić, u Mostar, Zenicu, Sarajevo, Konjic, Jablanicu, Visoko, Žepče, do Trebevića i Prokoškog jezera, a ljepote BiH koje je fotografisao naišle su na veliki interes mnogih: na Facebook i Instagram profilima, ovaj fotograf je dobio više od 1,2 miliona likeova zahvaljujući fotografijama iz naše zemlje.

Danski fotograf u proljeće namjerava ponovo doći u BiH i posjetiti Neum, Srebrenicu, Banju Luku, Bihać, Foču, Kupres, Međugorje...

Uz fotografisanje navedenih mjesta, Salihbašić je popričao i sa stanovnicima ovih krajeva, koji su mu pričali o svojoj svakodnevici, promjenama od rata naovamo, preporukama za posjetioce. Kako kaže za Radiosarajevo.ba, reportaža se "bavi životom u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na to da je ovo zemlja koja je prošla mnogo i sad je jedan od najvećih skrivenih bisera Evrope.

"BiH je zemlja koja može ponuditi sve što posjetioci traže, od prekrasnih planina za skijanje, do prelijepih jezera, rijeka i Jadranskog mora", kaže Salihbašić za naš portal.

Priča o Bosni i Hercegovini praćena njegovim fotografijama bit će objavljena u listu Metroxpress, a trenutno pregovara i s dvije danske novinske agencije i jednom švedskom, koje su zainteresovane da objave ovu fotoreportažu.

Dotad, pogledajte BiH kako ju je svojim fotoaparatom zabilježio Feđa Salihbašić i pratite ga na Instagramu i Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije