Otkrivena mreža trgovine heroinom u Evropi, uhapšeno 400 osoba

Radiosarajevo.ba
Otkrivena mreža trgovine heroinom u Evropi, uhapšeno 400 osoba

Evropske policije su otkrile mrežu trgovine heroinom, uglavnom sa sjedištem u Makedoniji, saopćio je Ured evropske policije - Europol, pricizirajući da je gotovo 400 osoba uhapšeno u vezi s ovom istragom od 2010. godine.

"Zaplijenjeno je stotinu kilograma heroina, kokaina, kanabisa i mnogo novca u gotovini", naveo je Europol u saopćenju. Ovu dugotrajnu operaciju su izvele austrijska, njemačka, holandska i makedonska policija, koje su koordinirali Europol i Eurojust.  

"Zaplijenjene su četiri tone proizvoda za rezanje droge", dodao je Ured, sa sjedištem u Hagu.

Trgovci su vodili operacije iz njihove baze u Makedoniji, ali i iz Austrije i Njemačke, omogućivši da droga uđe u Evropsku uniju s Balkana preko Slovenije.

Među uhapšenim , "regrutiranim u Makedoniji", mnogi su već osuđeni, precizirao je jedan glasnogovornik. 

"Njihov cilj je bio da Evropom cirkulira heroin visokog kvaliteta, po niskim cijenama, i da ga proizvode u velikim razmjerama, posebno u Austriji i Njemačkoj", dodao je Europol.

Trgovina opijatima u Evropi se procjenjuje na više od 12 milijardi eura, precizirao je Europol, prema kojem su ove droge porijeklom uglavnom iz Afganistana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije