Martin Brod, biser Krajine: Daleko od očiju, ali ne i od srca (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Martin Brod, biser Krajine: Daleko od očiju, ali ne i od srca (FOTO)
/ FOTO: Terra Dinarica

Ekipa Terra Dinarice boravila je u Martin Brodu, pograničnom gradiću udaljenom 50-ak km jugozapadno od Bihaća, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom. 

Put do Martin Broda je dug i naporan - oko pet i po sati od Sarajeva, u jednom pravcu, preko krivudavih bosanskih cesta. Ogromni kompleks dinarskih planina, konkretno planina Osjećenica, zaklonio je ovo mjesto, koje, zahvaljujući Uni i Uncu predstavlja pravi (još uvijek neotkriveni) biser naše zemlje, smješten u srcu Nacionalnog parka Una.

Martin Brod ima dugu i burnu historiju - od benediktinskog manastira porušenog nakon dolaska Otomana u XV vijeku, preko gradnje "novog", pravoslavnog manastira, polovinom XV i početkom XVI vijeka, do razaranja u svjetskim i ovom posljednjem, "našem", ratu. 

No, ovaj gradić je uvijek uspijevao odoljeti iskušenjima i uvijek bi se digao iz pepela, nadojen vodama Une i Unca. 

Stariji pamte i pričaju da je prije nekoliko vjekova u Martin Brodu 144 vodenice radilo i mljelo brašno. Aktivna je bila i pilana na vodu, te su lokalni stanovnici bili dobrostojeći, ako ne i bogati. U Martin Brodu je, također, jedno vrijeme djelovala i partizanska štamparija, a odmah iznad grada prolazi i krak pruge Zagreb - Split, danas poznatiji kao Unska pruga, aktivna i lijepa. Brojne markirane i nemarkirane pješačke staze, bukovi i slapovi, razne ptice i ribe, vidikovci i mjesta za piknik i odmaranje na ušću Unca u Unu, samo su dio bogate ponude Martin Broda.

Danas je ovaj grad uspavan, ali jednako lijep kao i prije nekoliko vjekova. Usjek, odnosno kotlina u kojoj se nalazi, štiti ga od pogleda radoznalaca, te je jedini način da se čovjek uvjeri u njegove ljepote silazak do same jezgre grada. Činjenica da se nalazi u srcu nacionalnog parka trebala bi značiti prosperitet za njegove stanovnike; međutim, stanovnici ističu da je "nedomaćinsko upravljanje" zapravo krivac za relativno loš životni standard u gradu. Ovu sumornu sliku svakako mijenja predan i konstantan rad lokalnih aktivista, na čelu s Paolom Lucchesi, Italijankom koju je život doveo u Krajinu prije dvije decenije, te koja je najzaslužnija za aktivniju promociju ovog kraja. 

Ono u šta smo se uvjerili je da je Martin Brod sljedeća destinacija svih koji vole kampovanje na obalama čiste rijeke, dobru kapljicu, svježu ribu i srdačne i prijatne domaćine. Ne zaboravimo napomenuti da se voda iz Unca i Une može piti u samom centru grada, što je valjda dovoljan dokaz čistoće i očuvanosti ovog kraja.

Martin Brod - Daleko od očiju, ali ne i od srca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije