Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za januar-mart 2014

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za januar-mart 2014

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva za finansije i trezor, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje januar - mart 2015. godine, jer još nisu konstituirana oba doma Parlamentarne skupština Bosne i Hercegovine, koja donosi državni budžet u skladu sa Zakonom o finansiranju, javlja Anadolu Agency (AA). 

Privremeno finansiranje za 2015. godinu u razdoblju januar - mart utvrđeno je u iznosu od 237,5 miliona KM i na razini je četvrtine sredstava odobrenih za finansiranje institucija u skladu sa Zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2014. godinu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je ovu odluku kako ne bi bilo ugroženo servisiranje vanjskog duga te nastavak finansiranja višegodišnjih projekata i drugih obveza na razini institucija Bosne i Hercegovine, uključujući isplate plaća i naknada zaposlenim u državnim institucijama.

Konstituirajuća sjednica sedmog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je u utorak, 9. decembar, ali je to nedovoljno, jer čak nije ni započeo proces izbora delegata u Dom naroda koji kao "gornji dom" mora potvrditi prijedlog zakona o budžetu institucija BiH da bi on stupio na snagu. Taj proces, posebno konstituiranje Doma naroda PS-a BiH mogao bi potrajati još koji mjesec.

Delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do sada je izabrao samo Klub srpskog naroda, u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS. Taj proces u Domu naroda Parlamenta FBiH nije ni započeo, s obzirom na to da predstavnike u državni Dom naroda biraju klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda koji nisu konstituirani. Naime, do sada je delegate u federalni Parlament izabralo svega četiri od deset kantona u bh. entitetu FBiH

Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2014. godinu iznosi 950 miliona KM (oko 475 miliona eura) na osnovu odluke Fiskalnog vijeća BiH koje je utvrdilo da Globalni fiskalni okvir za period 2012. - 2014. bude utvrđen u tom iznosu.

U okviru Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine utvrđeno je da zahvat s Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji je glavna prihodovna strana bude utvrđen na nivou od 750 miliona KM (oko 375 miliona eura).

Inače, zajedno s vanjskim dugom, ukupni budžet BiH za 2014. iznosi 1.796.392.968 KM (oko 900 miliona eura). 

Vijeće ministara BiH još uvijek nije usvojilo nacrt budžeta institucija BiH za 2015. godinu. A da bi prijedlog budžeta institucija Bosne i Hercegovine bio upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH osim Vijeća ministara mora ga utvrditi i Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države, koji je po Ustavu Bosne i Hercegovine njegov oficijelni predlagač. 

Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2014. i 2013. godinu dva puta je uzastopno usvajan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u decembru prethodne godine. 

No, upravo budžet institucija Bosne i Hercegovine bio je glavni kamen spoticanja nakon formiranja vlasti u odlazećem mandatu Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara, ali i Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ranijem sazivu.

Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2012. godinu stupio je na snagu tek u junu te godine, nakon što je posljednjeg dana maja njega potvrdio i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Budžet institucija BiH za 2012. godinu usvojen je uz protivljenje zastupnika i delegata Stranke demokratske akcije (SDA) jer su predstavnici te stranke cijenili kako cementirani budžetski okvir od 950 miliona KM neće biti dostatan za razvoj Bosne i Hercegovine posebno u domenu ispunjavanja uslova koji se odnose na evropski i NATO put države. 

Zvanično to je bio razlog zbog kojeg je koalicioni partner SDA Socijaldemokratska partija (SDP) svega nekoliko mjeseci nakon uspostave Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na koji se čekalo godinu i po nakon općih izbora 2010. zatražila njegovu rekonstrukciju. 

SDA je isključena iz državne vlasti smjenom kadrova te stranke s pozicija ministara za sigurnost i odbranu, odnosno zamjenika ministra za finansije i trezor, odnosno isključenja iz Vijeća ministara BiH. 

U 2012. godini institucije Bosne i Hercegovine tako su pet mjeseci funkcionirale na osnovu dvije kvartalne odluke o privremenom finansiranju koje su donijela dva različita sastava Vijeća ministara BiH, u starom do februara i novom sazivu nakon februara te godine. 

Također, i godina prije, 2011. završena je s privremenim finansiranjem u okviru koje su donesene čak četiri kvartalne odluke o tome. 

Interesantno je da je Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2011. godinu usvojen posljednjeg dana te godine, 31. decembra u večernjim satima na vanrednim sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH i to na bazi izvršenja, prema kojem su rashodi bili 905 miliona KM (oko 402,5 miliona eura), a cjelokupan budžet s vanjskim dugom 1,245 miliona KM (oko 622,5 miliona eura). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije