Sastanak Komšić - Izetbegović: 'Pozvat ćemo i HDZ da nam se pridruži'

Radiosarajevo.ba
Sastanak Komšić - Izetbegović: 'Pozvat ćemo i HDZ da nam se pridruži'

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komišić je nakon razgovora sa zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem izjavio novinarima da su se dogovorili da se uspostavi jedna vrsta moratorija na dalja imenovanja, da će to biti ubačeno u sporazum o principima formiranja vlasti, na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i kantona. 

Dodao je da će se pozvati i HDZ BiH da se tome priključi, te da će se izraditi neki kriteriji kada je riječ o daljim imenovanjima, prije svega na ministarske pozicije, rukovodeće pozicije, „dakle ono što morate“. 

"Ali, ključna je stvar da se stane s tim imenovanjima. Da se, ono što zakon nalaže sada, ljudi kojima su istekli mandati, da se postavljaju umjesto njih samo oni koji će privremeno obavljati tu dužnost, dakle kao v.d., a da nakon što vlade budu formirane svaka vlada napravi procjenu prije svega stručnog kadra koji joj treba", kazao je Komšić. 

"Nemoj da bude", dodao je on, "da smo zaustavili neke procese zato što nema stručnih kadrova". 

"To je rezultat razgovora i to ćemo staviti u one principe o formiranju vlasti na nivou kantona i Federacije BiH", kazao je Komšić. 

Na novinarsko pitanje da li se pregovori nastavljaju, Komšić je kazao da će se nastaviti „ali mora se zaustaviti proces imenovanja u koji se krenulo i na kantonalnom i na federalnom nivou“. 

"Ako ovo ovako bude i ako početkom iduće sedmice to potpišemo, a tu morate i HDZ uključiti u ovu priču jer je to partner na nivou Federacije BiH, onda je OK", kazao je Komšić. 

Na pitanje kad je izvjesno da imamo vlast na državom nivou, Komšić je kazao da je razgovarao s Izetbegovićem i o tome. 

"Oni danas imaju stranačko Predsjedništvo i, s obzirom na to da su izborni pobjednici, da njima pripada taj mandat, čekamo da oni predlože ko je taj kome će Predsjedništvo najvjerovatnije vrlo brzo ponuditi da bude mandatar novog Vijeća ministara BiH", kazao je Komšić. 

Mi smo, dodao je on, rekli da ćemo tražiti jednu poziciju na nivou Vijeća ministara BiH, i to iz reda ostalih. 

"Ide poslije i zamjenička mjesta, to ćemo također tražiti. Nismo pričali o resorima još uvijek", kazao je Komšić. 

Na novinarsko pitanje da li je koalicija ugrožena ili nije, odgovorio je da nije, te da će nastaviti da rade. 

"Imamo obavezu da radimo. Samo moramo to na poštenom osnovu postaviti", kazao je Komšić. 

Komšić je naveo da bi početkom iduće sedmice trebao biti sastanak predsjednika SDA, HDZ-a BiH i DF-a. 

"Prijedlog SDA je papir jedan o principima uspostave vlasti na nivou Federacije BiH, na nivou kantona sa kriterijima za imenovanja. To podrazumijeva zaustavljanje daljih imenovanja. Da se ne bi zaustavilo funkcioniranje određenih institucija, sve ono što po zakonu mora da se imenuje, bit će u statusu v.d.. Dakle, neće biti postavljanja više na pozicije i zakivanja. Ide zaustavljanje zapošljavanja po raznim institucijama i javnim poduzećima, s tim što onda vlada koja bude formirana mora napraviti procjenu šta joj treba", kazao je Komšić. 

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka nije davao izjave novinarima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije