Francuska: Bivšem gradonačelniku zatvorska kazna zbog propusta tokom poplava 2010.

Radiosarajevo.ba
Francuska: Bivšem gradonačelniku zatvorska kazna zbog propusta tokom poplava 2010.

Bivši gradonačelnik grada u Francuskoj Rene Marratier kažnjen je s četiri godine zatvorske kazne zbog "propusta" tokom poplava 2010. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Marratier, gradonačelnik La Faute sur Mera, u regionu Vendee na zapadu Francuske, kažnjen je zbog propusta tokom poplava 2010. godine u kojima je poginulo 29 osoba.

Francuski sud je osudio i bivšeg zamjenika gradonačelnika Francoisa Babina na dvije godine zatvora i 75 hiljada eura novčane kazne.

U presudi se navodi da pomenuta dvojica nisu poduzeli potrebne mjere kako bi stanovnici, koji su se nalazili u opasnosti, bili na vrijeme evakuirani, uprkos upozorenjima meteorologa o nadolazećoj oluji i poplavama. U presudi se također navodi da pomenuti zvaničnici nisu poduzeli potrebne mjere kako bi informirali stanovnike o nadolazećim vremenskim nepogodama.

Osim toga, oni su kažnjeni i zbog toga što su dali dozvolu za izgradnju stambenih objekata na prostoru na kojem postoji rizik od poplava.

Bivši gradonačelnik je nakon izricanja presude izjavio da će podnijeti žalbu na presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije