Pukovnik Bob Stewart i britanski parlamentarci u posjeti Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Pukovnik Bob Stewart i britanski parlamentarci u posjeti Srebrenici

Članovi britanskog parlamenta iz vodećih političkih stranaka, na čelu s bivšim komandantom snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, pukovnikom Bob Stewartom, posjetit će Bosnu i Hercegovinu kao dio programa Lekcije iz Srebrenice, kako bi prepoznali i naučili lekcije iz genocida u Srebrenici.

Delegacija će se sastati s preživjelima i rodbinom žrtava, kao i sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini nj.e. Edwardom Fergusonom i dužnosnicima iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Članovi britanskog parlamenta koji će biti dio delegacije predvođene pukovnikom Stewartom su: Brian Binley (zastupnik za Northampton), Andrew Bridgen (zastupnik za North West Leicestershire), Stephen Doughty (zastupnik za Cardiff South and Penarth), Nigel Evans (zastupnik za Ribble Valley),  John Mann (zastupnik za Bassetlaw) i Martin Vickers (zastupnik za Cleethorpes).

Britanski parlamentarci će u Srebrenici imati priliku čuti više o genocidu i današnjim uslovima u kojima žive preživjeli.

U izjavi pred odlazak u Bosnu i Hercegovinu pukovnik Stewart je rekao:

"Kada ponovo odem u Srebrenicu učiniti ću to s velikom tugom i razmišljanjem  šta se moglo desiti da je međunarodna zajednica bila jača. Posjeta će biti i povod da razmislim o lekcijama naučenim u Srebrenici, a koje se mogu primjeniti u britanskom društvu, te o potrebi za stalnom borbom protiv netrpeljivosti i mržnje u Velikoj Britaniji."

Britanska dobrotvorna organizacija Remembering Srebrenica, koju dijelom finansira i vlada te zemlje, organizuje ove delegacije u sklopu svog programa Lekcije iz Srebrenice. Cilj ove inicijative je da  delegati  izvuku pouke iz genocida u Srebrenici i sukoba u BiH. Svaki delegat se potom obavezuje da će naučeno koristiti za podizanje svijesti i radu na pitanjima rasizma, mržnje i netolerancije u britanskom društvu.

Tokom 2014. godine, više od 200 lidera i značajnih osoba su posjetili Bosnu i Hercegovinu u sklopu programa Lekcije iz Srebrenice. Dobrotvorna organizacija Remembering Srebrenica je također napravila informativne pakete o genocidu u Srebrenici koje će koristiti srednjoškolcima u Velikoj Britaniji. Dan sjećanja na Srebrenicu, 11. juli, ova organizacija obilježava komemoracijama i odavanjem počasti žrtvama ovog tragičnog događaja.

Osnivač i predsjedavajući Remembering Srebrenica, dr Waqar Azmi OBE, o ovoj posjeti je rekao:

"Najvažniji dio obrazovnog programa Remembering Srebrenica je da vodeće ličnosti dobiju priliku da uče o genocidu. Zadovoljstvo nam je što ovaj put u posjetu dolaze uvažene ličnosti iz Velike Britanije. Nadamo se da će ova posjeta ponuditi vrijedan uvid i lekcije koje ovi delegati potom mogu iskoristiti u borbi protiv mržnje, netolerancije i ekstremizma, gdje god za to postoji potreba."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije