Tradicionalni i ručno rađeni eksponati: Otvorena izložba 'Zanatlije čuvari tradicije' (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Tradicionalni i ručno rađeni eksponati: Otvorena izložba 'Zanatlije čuvari tradicije' (FOTO)
/ FOTO: AA

U prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine večeras je uz posluživanje salepa otvorena izložba pod nazivom "Zanatlije čuvari tradicije" u organizaciji Udruženja zanatlija "Stari Zanati" Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Večerašnja izložba je, prema riječima organizatora, dobra je prilika da se građani podsjete na tradicionalne ručno rađene proizvode, a bit će otvorena do drugog decembra. Građanima Sarajeva bit će dostupni eksponati, proizvodi sarajevskih zanatlija koji oslikavaju bosanskohercegovačku tradiciju i posjetitelje, kako kažu organizatori, vraćaju u neka minula vremena kada su njihovi proizvodi bili u svakodnevnoj upotrebi.

"Udruženje već niz godina organizuje izložbe gdje predstavljamo zanate. Budući da je jučer bio Dan državnosti BiH i neradni dan, otvorenje je upriličeno danas kako bi građani mogli doći i posjetiti izložbu", kazao je pored ostalog predsjednik Udruženja zanatlija "Stari Zanati" Kantona Sarajevo i zanatlija papudžijske djelatnosti Mehmed Kalajdžisalihović koji dodaje kako slične izložbe zanatlije organizuju još od 1997. godine.

Prema riječima Kalajdžisalhovića, među stare zanate spada i četkarski zanat, izrada ćilima i serdžada, saračko-sedlarski zanat, krojački, izrada fesova i raznih kapa, izrada užadi, predmeta od drveta i brojni drugi zanati.

"Udruženje broji oko 300 članova starih zanatlija i ovdje je nemoguće sve prikazati. Imate one koji rade kožu, sa limom, imamo i one koji se bave tašnama, obućom, vezenjem, brijački je zanat također predstavljen jer je i to umjetnost. Svi ti eksponati su ovdje", kazao je Kajaldžisalihović.

Kada je riječ o starim zanatima, prema njegovim riječima, zavisno od vremena, neki zanati nastaju, neki nestaju dok se treći modifikuju.

"Nestali su oni koji su radili narodne nošnje, mogu se prebrojati na prste jedne ruke, a još uvijek njihove prozvode baštine kulturno-umjetnička društva koja to čuvaju kao i papuče koje i sam prozivodim", kazao je.

Kada je riječ o njegovom zanatu, Kalajdžisalihović ističe kako su se nekada papuče pravile samo za kućnu upotrebu, ali su vremenom i one modifikovane i prilagođene savremenijim potrebama.

"Sarajevske muslimanske porodice su bile poznate po tome što se ispred kuće skidala obuća, a u kući se boravilo u papučama. Međutim, i to se s vremenom izgubilo. Zapad to ne poznaje, oni to kupuju kao suvenire. Imamo zanate koji nastaju ponovo, recimo papuče koje su se prije nosile u kući mi smo ih modificirali i sada se mogu nositi i vani", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije