Audicija, 30 godina poslije: Gdje su i šta rade čuveni sarajevski studenti?

Radiosarajevo.ba
Audicija, 30 godina poslije: Gdje su i šta rade čuveni sarajevski studenti?
/ FOTO: Youtube

Nakon prigodnog teksta o junacima Top liste nadrealista, portal Radiosarajevo.ba obnavlja sjećanje na još jedan proizvod kultne glumačke scene predratnog Sarajeva.

Radi se, dakako, o Audiciji - autentičnom proizvodu grupe mladih glumaca, studenata završne godina Akademije scenskih umjetnosti u gradu na Miljacki. 

Predstava je u svojoj prvoj, mnogi će reći i najboljoj ili ''jedinoj pravoj'', verziji, okupila tada nepoznata, a danas etablirana i prepoznatljiva imena domaće glumačke scene. 


Pred profesorom Borom Stjepanovićem, ''mijenjali su se'' Branko Đurić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Senad Bašić, Admir Glamočak, Mladen Nelević, Željko Kecojević, Jasmin Geljo, a potom i još neki glumci.

Većina ''prave publike'' najradije se sjeća već spomenutog, prvog dijela, onako tipičnog sarajevskog s mnogo improvizacije i fantastičnih skečeva koji se prepričavaju i danas. 

Gdje su i šta danas rade glumci iz čuvene audicije? Neke viđamo skoro svakodnevno u televizijskim programima, u filmovima i predstavama. 

Emir Hadžihafizbegović posljednjih je godina najprepoznatljivije glumačko ime na ovim prostorima. Dobitnik brojnih nagrada, profesor na Akademiji, kraći period ministar u Vladi Kantona Sarajevo. S mnogo uspjeha učestvovao je i u nekoliko televizijskih projekata, odigravši veći broj zapaženih uloga. Audiciji je poklonio ulogu Bogoljuba Šaulića.

A pamtite li lik Solomona Bičakčića? Prezime s posebnim pravilima izgovarao je Branko Đurić Đuro, neki će reći najbolji među najboljima i najtalentiraniji među najtalentiranijima. 


Đuro nije ostao do kraja odan glumi jer se okušao (s mnogo uspjeha) i gitarom u rukama. Vodi bend Bombaj štampa i dobro mu ide. Glumio je, naravno, u većem broju domaćih i ostvarenja iz cijelog svijeta. Iznimno je ugledan i poštovan u Sloveniji gdje živi i radi. 

Senad Bašić ili Kj(r)aljević Maj(r)ko baš kao i Hadžihafizbegović, u uskom je krugu najuspješnijih bh. glumaca u protekle dvije decenije. Ostvario je bezbroj filmskih, pozorišnih i televizijskih uloga. Priznat je, poznat i tražen. Glumački profesionalac i jedno od omiljenih lica ovdašnjeg glumišta. Zapažen i na Audiciji. Sjećamo ga se kao gastarbajtera s iskustvom iz Njemačke, ali i problemima pri izgovoru određenih glasova. Smiješan i uvjerljiv.

Univerzitetski profesor je Admir Glamočak. Povremeno glumi, ali ne tako često kao prije. Mustafa Sudžuka je simpatični mladić neodoljivog smisla za humor, sa skromnim glumačkim iskustvom i željom da igra ''u što više premijera širom Sarajeva''.


Kao i većina kolega sa scene, Glamočak povremeno i režira. 

Željko Kecojević (Željko Stanarević), mladić izuzetnog glumačkog potencijala već godina živi i djeluje u Kanadi. Bio je jedno od najprepoznatljivijih i najtalentiranijih jugoslavenskih mladih glumaca. Gradi glumačku karijeru i Sjedinjenim Američkim Državama učestvujući u većem broju filmova i nekoliko televizijskih serija.

Mladen Nelević (Srboljub Šaulić) danas živi i radi u PodgoriciNaša mala klinika, Crna Gora. I dalje glumi i to s mnogo uspjeha. Nakon audicije, publika širom bivše države uživala je gledajući ga u seriji Naša mala klinika u režiji Branka Đurića. 

Igrao je u filmovima Motel Nana, Čitulja za Eskobara, Klopka i Montevideo bog te video. U sretnom je braku s balerinom Slavkom Vukičević.

Haris Burina je, baš kao i Nelević, rođen u Zenici, ali glumačku afirmaciju stekao u Sarajevu. Jedno je od omiljenih glumačkih lica u regiji, s dosta uspjeha radio je i u Sjedinjenim Državama, kao i u Francuskoj.


Glumi u filmovima, serijama i pozorištu. Zapažene su njegove uloge u filmovima: Go West, u režiji Ahmeda Imamovića i Nafaka, reditelja Jasmina Durakovića.

Audiciji je podario lik Ahmeda Saračevića, zaljubljenog ovisnika kojem je idol Tifa.

Jasmin Geljo (Mima Krčić) danas živi i radi u Kanadi. Uživa u zapaženoj glumačkoj karijeri ''s one strane Atlantika''. Mnogo više uspjeha napravio je upravo tamo nastupajući ''na gostujućem terenu''. 

U domovini boravi povremeno ovisno o radnim angažmanima i obavezama. 

I baš kad su svi pomislili da je gotovo, na lijep način Audicija je proslavila 25. rođendan. Ekipa se okupila u Sarajevu, predstavu je pogledalo 400 sretnika, kažu da je ponovo bilo nezaboravno. 

Hoćemo li ih gledati opet?

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije