Protekle sedmice 600 novih slučajeva ebole u Africi

Radiosarajevo.ba
Protekle sedmice 600 novih slučajeva ebole u Africi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je saopćila da je u protekloj sedmici u tri zapadnoafričke zemlje kod još 600 osoba dijagnosticirana zaraza virusom ebole, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju WHO-a se navodi da je broj umrlih od epidemije virusa ebole porastao na 5.689, od kojih je 5.674 u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu.

Prilog dana: Sve što trebate znati o eboli (INFOGRAFIKA)

Do 23. novembra je u zemljama Zapadne Afrike, najviše u Liberiji, Gvineji i Sierra Leoneu, virusom ebole zaraženo ukupno 15.935 osoba, što je za blizu 600 osoba više u odnosu na podatke objavljene početkom prošle sedmice.

Protekle sedmice je u Gvineji virusom ebole zaraženo 148, u Liberiji 67, a u Sierra Leoneu 385. Radi se samo o pacijentima kojima su ljekarske ekipe dijagnosticirale zarazu.

Najmanje tri zdravstvena radnika su također zaražena protekle sedmice. Do sada je ovim smrtonosnim virusom zaraženo ukupno 592 zdravstvenih radnika, a njih 340 je preminulo.

Ekipe WHO-a sa terena tvrde da je 70 posto zaraženih u Gvineji propisno izolirano i da je 80 posto preminulih na siguran način sahranjeno, dok je situacija u Liberiji i Sierra Leoneu alarmantna zbog podatka da više od 70 posto zaraženih nije u potpunoj izolaciji, a samo 25 posto preminulih je sahranjeno na način da ne predstavljaju opasnost po stanovništvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije