Sudan: Mirovnjaci UNAMID-a optuženi za silovanje žena

Radiosarajevo.ba
Sudan: Mirovnjaci UNAMID-a optuženi za silovanje žena

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sudana optužilo je vojnike misije Ujedinjenih naroda i Afričke unije (UNAMID) za silovanje žena u problematičnom regionu na zapadu zemlje, javlja Anadolu Agency.

"Identificirali smo neke incidente u kojima su žene silovali pripadnici UNAMID-a", kazao je podsekretar ministarstva Abdullah al-Azrag, a njegove optužbe je prenijela sudanska državna novinska agencija. 

Nakon ovih optužbi, iz UNAMID-a još uvijek nisu dali nikakve komentare. Ranije, u petak, sudanski ministar vanjskih poslova zatražio je da UNAMID premjesti svoju misiju iz regiona Darfura zbog navodnih umješanosti u masovna silovanja.

Njegova odluka saopćena je dva dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo zabrinutost zbog činjenice da su sudanski vojnici navodno silovali 200 ženskih osoba u selu na sjeveru Darfura. Nakon ovih optužbi, misija UNAMID-a istražila je region, a kasnije su saopćili kako nisu pronašli nikakve dokaze koji bi potkrijepili navedene optužbe. 

S druge strane, neki zapadni mediji objavili su kako neki zvaničnici UN-a tvrde da je misija poslala tajni izvještaj UN-u u kojem stoji kako su svjedoci bili zastrašivani tokom istrage o silovanjima.

Darfur predstavlja region koji je još od 2003. godine poprište sukoba između sudanske vlade i pobnjenika. U ovom konfliktu je, prema podacima UN-a, do sada stradalo skoro 300,000 ljudi, a oko 2,5 miliona je raseljeno. 

Misija UNAMID radi u Darfuru od početka 2008. godine i to je druga po veličini mirovna misija u svijetu koja ima preko 20.000 vojnika, policajaca i drugog osoblja iz različitih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije