FOTO: Radionica za djecu u Historijskom muzeju BiH o antičkom periodu naše zemlje

Radiosarajevo.ba
FOTO: Radionica za djecu u Historijskom muzeju BiH o antičkom periodu naše zemlje

Udruženje BATHINVS je u  Historijskom muzeju održalo radionicu u sklopu izložbe "Infrastrukturna slika rimske provincije Dalmacije". Ista je postavljena 14.11.2014. u čast 2.000 godina namjesništva Publija Kornelija Dolabele u provinciji Dalmaciji. 

Cilj radionice bio je djeci školskog uzrasta što više približiti antički period BiH, koja je tada bila u sastavu rimske provincije Dalmacije, a sa kojim se djeca nemaju priliku detaljnije upoznati tokom osnovnog obrazovanja. 

Radionici je prisustvovalo jedanaestero djece, a organizovana je u više dijelova. Prvobitno su djeca imala priliku obići nekoliko postavki Muzeja, te se detaljnije upoznati sa spomenutom izložbom. Nakon toga organizovana je kreativna radionica, u kojoj su djeca imala priliku proizvoljno praviti predmete od plastelina i crteže. Po završetku tog dijela simulirana je trgovina, u kojem su djeca podijeljena u nekoliko grupa po kojima su razmjenjivali napravljene predmete, kako bi dobili sliku o značaju puteva i trgovine. 

Pored djece, radionici su prisustvovali voditelji izložbe Veletovac Edin i Križanović Tijana, pedagog i voditelj radionice Križanović Minela, idejni tvorac radionice i kustos muzeja Amar Karapuš, te tehnička pomoć Emina Čalija

Nakon same radionice upriličeno je kratko druženje i nagrade za djecu – učesnike. Prema navodima voditelja izložbe, reakcije, kao i zainteresovanost djece, bili su bile veoma pozitivni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije