Pomoć iz Slovačke za dijalizne pacijente s poplavljenih područja

Radiosarajevo.ba
Pomoć iz Slovačke za dijalizne pacijente s poplavljenih područja

Pacijenti na području Doboja, Maglaja, Šamca i Domaljevca, kojima je neophodna dijaliza, dobit će mogućnost svakodnevnog prevoza na tretman zahvaljujući donaciji od 75.000 eura koje Vlada Republičke Slovačke, posredstvom UNDP-ja, daje za nabavku potrebnih vozila, piše Fena.

Vozila će brzo biti na raspolaganju pacijentima, nada se Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) u BiH. Ugovor o nabavci ovih vozila potpisao je s Yurijem Afanasievim danas u slovačkoj ambasadi u Sarajevu Miroslav Lajčak, potpredsjednik Vlade Slovačke i ministar vanjskih i evropskih poslova.

Po nabavci će biti proslijeđena nadležnim domovima zdravlja te će za više od 120 dijaliznih pacijenata olakšati odlazak na neophodni tretman.

Nabavka će biti dio pomoći njegove zemlje ljudima na područjima pogođenim ovogodišnjim katastrofalnim poplavama u BiH, izjavio je Lajčak.

Tačnije, to je prvi dio od 200.000 eura, obećanih od Slovačke na ljetošnjoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu, održanoj zbog posljedica ove prirodne nesreće u BiH.

U znak solidarnosti s narodom Bosne i Hercegovine, Slovačka je reagovala odmah nakon poplava sa 130.000 eura, istovremeno je poslala eksperte za čišćenje pogođenih terena, a slovački građani uključili su se u akciju humanitarne pomoći, dodao je Lajčak.

Yuri Afanasev je je zahvalio za ovu slovačku solidarnost s građanima Bosne i Hercegovine.

Potpisivanje sporazuma o nabavci vozila organizovano je u okviru aktivnosti UN-ovog programa za ublažavanje posljedica od poplava u BiH Danas za nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije