Erdogan: Već 51 godinu čekamo da uđemo u EU

Radiosarajevo.ba
Erdogan: Već 51 godinu čekamo da uđemo u EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je međunarodne kolicione snage zbog toga što se, kako kaže, bore samo protiv terorističke organizacije ISIS-a ali ne i protiv sirijskog režima Bashara al-Assada, javlja Anadolu Agency.

“Prije svega, u toj zemlji postoji i režim Bashara al-Assada koji otvoreno sije teror među građanima. Jasno je da postoji i ISIS, ali i Assad koji vrši državni teror”, rekao je Erdogan.

Nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Parizu, turski predsjednik Erdogan je ukazao na potrebu obraćanja pažnje na patnje civila, ne samo u Kobaniju nego i u ostalim gradovima Sirije.

“Zašto se samo spominje Kobani ali ne i Idlip, Hama, Homs. Zašto niko ne spominje Irak gdje je 40 posto zemlje pod okupacijom? U Kobaniju trenutno nema stanovnika. Oko 200 hiljada ljudi iz Kobanija je došlo u Tursku”, istakao je Erdogan.

Na kraju se dotakao i evropskog puta Turske napominjući kako je došlo vrijeme da Turska uđe u Evropsku uniju.

“Ako Francuska odblokira pet poglavlja na putu pristupanja Turske u EU mi ćemo ostvariti brzi napredak prema Briselu. Već 51 godinu čekamo da uđemo u EU. Vrijeme je da se nakon 51 godine čekanja Turska i EU integriraju”, rekao je turski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije