Riznica turizma: Deset najboljih destinacija u BiH

Radiosarajevo.ba
Riznica turizma: Deset najboljih destinacija u BiH

Prirodne ljepote naše zemlje polako postaju priznate širom svijeta. Tako je i stranica za putovanja travelison, izdvojila deset destinacija koje su posebne za turiste.

Stari most u Mostaru

Most preko rijeke Neretve u Mostaru. Sagrađen je između 1557. i 1566, ali je srušen 1993. godine. Obnovljen je 2004. godine.

Most Mehmed-paše Sokolovića

Dizajnirao ga je Mimar Sinan, arhitekta velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića po kojem je i dobio ime. Roman nobelovca Ive Andrića Na Drini ćuprija baziran je na historiji ovog mosta.

Nacionalni park "Sutjeska"

Obuhvata Perućicu, jednu od dvije preostale prašume u Evropi. Predstavlja najstariji i najveći nacionalni park u BiH

Prijedor

Posjeduje niz znamenitosti, poput Carske džamije koja je jedna od najstarijih u ovom gradu. Posebno se ističu planina Kozara i rijeka Sana.

Nacionalni park "Kozara"

Smješten je u centralnom dijelu planine Kozare i u okviru njega se nalaze pješačke, planinarske i biciklističke staze, kao i dvije skijaške staze.

Tvrđava Ostrožac

Tvrđava iz 16. stoljeća smještena u Unsko-sanskom kantonu, u blizini sela Ostrožac.  

Radimlja

Nekropola stećaka Radimlja nalazi se u Vidovu polju, tri kilometra zapadno od Stoca, na putu Čapljina - Stolac.

Mogorjelo

Predivni park i arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u blizini Čapljine, koji posjećuje 300.000 ljudi.

Kanjon donjeg toka rijeke Tare

Zajedno s kanjonom gornjeg toka rijeke predstavlja drugi najduži kanjon na svijetu. Pod zaštitom je UNESCO-a.

Panonska jezera

Jedina slana jezera u Evropi, nalaze se u Tuzli. Plaže i ostali sadržaji za zabavu okružuju jezero i privlače više od 100.000 turista svake godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije