Popodne u Pionirskoj dolini: Kraljica, Sanja i ja (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Popodne u Pionirskoj dolini: Kraljica, Sanja i ja (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba/Velija Hasanbegović

Rođenje male kraljice, kako od milja zovu mladunče lava zaposlenici Pionirske doline, te dolazak novih životinjskih vrsta, predivnih merkata i lemura razlog su povećane posjećenosti jedinog zoološkog vrta u našoj zemlji tokom ovog perioda - za sto posto. 

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Foto: Velija Hasanbegović, Radiosarajevo.ba

S kolegom Velijom Hasanbegovićem, posjetila sam naš predivni zoološki vrt kako bih upoznala njegove nove stanovnike (koje smo možda tek vidjeli u dokumentarcima, a kad smo bili mlađi i u crtanim filmovima), a i pozdravila se sa starima. 

S upravnikom Pionirske doline Esadom Tajićem uputila sam se do njihove nastambe. Tajić kaže kako posjetioci dolaze iz cijele BiH, ali i inostranstva. 

"Kraljica je prije nekoliko dana navršila dva mjeseca, nakon čega su naši stručnjaci utvrdili da je u pitanju ženka. Prije to nije bilo moguće, jer nismo htjeli narušiti prirodni proces vezivanja majke i mladunčeta. Mala kraljica još nije dobila svoje ime, koje će joj dati upravo naši građani. Tako su i Sarajčica i Rilly imenovani. To znači da su naši sugrađani zainteresirani za životinje, pogotovo kad su nove životinjske vrste tu. 


Merkat izviđač, FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović

Slično ćemo napraviti s lemurima i s četiri ženke merkata. Napravit ćemo anketu s našim posjetiocima koji će napisati svoje prijedloge", priča Tajić.

Kada se razmišlja o "nabavci" životinja, prvenstveno se gleda da to budu vrste iz Afrike jer su upravo one najzanimljivije posjetiocima. 

"Mi imamo gotove projekte koje ćemo ponuditi novoj Vladi KS-a. Zoološki vrt je u sklopu KJKP Park, koji je pod nadležnosti Kantona. Imamo prijatelje u raznim vrtovima od kojih besplatno možemo dobiti i slona i žirafu i nosoroga... Stvar je u tome da nam je potrebno finansiranje nastambi i da one mogu biti samoodržive. 

Ove godine smo tražili da se budžetom planiraju sredstva za ishranu, kako bi ZOO mogao održati svoj tempo", govori upravnik Tajić. 

I taman kada smo trebali nastaviti priču, provirila je ona. Medvjedica Sanja, imenjakinja, ženka stara "samo" 12 godina. Bojažljivo je izašla iz svoje nastambe, ali ubrzo se opustila kada je osjetila da će dobiti nagradu u vidu hrane. Fotografirali smo je, ona nam je mahnula i nastavili smo dalje. 

Pravo do sljedeće lomiteljice srca - malene kraljice. Kao i svako dijete, ona bi se igrala, mazila... 

A mama nas je mrko posmatrala. Kaže kolega Velija: "Ja bih se radio poigrao s malenom. A mama lavica bi vjerovatno sa mnom..." 


Ipak, ne može se mnogo toga mjeriti s dodirom neke životinje. Upravnik mi je ljubazno dozvolio da nahranim lemure. Pod hranim, mislim: bojažljivo dobaciti dva komada jabuke uz nadu da ih neće zamijeniti za moje prste. No, lemuri su bili "pristojni" i uživali u svakom zalogaju jabuke. Straha nije bilo.

Hrana za lemura, FOTO: Radiosarajevo.ba, Velija Hasanbegović
"Naše životinje nisu izložbene, mi želimo da se djeca educiraju, da se oslobode straha od životinja. One su najbolja terapija. Imamo ideju koju želimo predložiti načelnicima, da se uvede predmet koji će omogućiti mladima da nam dolaze, da uče nešto novo, obavljaju zadatke. 

Očekujemo da postanemo punopravni član evropskog Udruženja ZOO vrtova, a da je BiH dobila status kandidata, mi bismo imali pristup IPA fondovima što bi nam dalo mnogo veće mogućnosti. U ZOO vrtu ima 57 životinjskih vrsta, a ukupno 530 životinja. Većina životinja su donacije evropskih vrtova iz Hrvatske, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke... 

Od osam hektara i više, mi smo iskoristili tek možda 30 posto. Ima tu mnogo prostora za napredovanje da postanemo i najbolji u regionu", zaključuje Tajić.

Za sve koji nisu znali, Pionirska dolina je svoje ime dobila je po pionirima i njihovoj organizaciji, formiranoj davne 1941. godine. Prvobitni ZOO centar Sarajeva u austrougarskom periodu bio je smješten na području Ilidže, da bi poslije bio premješten u sjeveroistočni dio Sarajeva, udaljen samo dva kilometra od centra grada, gdje se nalazi i dan danas. Osim ZOO vrta, formirani su i vrt i zabavni park za djecu i mlade. 

Pionirska dolina je otvorena 365 dana u godini - dođite, povedite svoje najmlađe i najdraže, uživajte u prirodi i upoznajte se s čudnovatim svijetom životinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije