Završena maratonska sjednica GO SDP-a: Vanredni kongres u decembru, Bećirović dao ostavku

Radiosarajevo.ba
Završena maratonska sjednica GO SDP-a: Vanredni kongres u decembru, Bećirović dao ostavku

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Slaviša Šućur kazao je novinarima, nakon 12 sati zasjedanja GO ove stranke, kako je usvojena odluka da se vanredni kongres SDP-a održi početkom decembra

Vanredni kongres SDP-a bi trebao biti održan 6. decembra ove godine, a na njemu će, najvjerovatnije, biti birano kompletno rukovodstvo stranke. 

O ovome, kao i lošem izbornom rezultatu SDP-a na općim izborima održanim 12. oktobra, raspravljalo se na cjelodnevnoj sjednici GO SDP-a, najvišeg stranačkog tijela koje zasjeda između dva kongresa. 

SDP je nakon općih izbora u BiH doživio izborni poraz, smanjivši značajno svoje učešće u državnim tijelima za koje su birani predstavnici na izborima, dok je i SDP-ov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović također izgubio izbornu trku. 

Izborni poraz bio je glavni razlog za ostavke pojedinih članova užeg rukovodstva SDP-a odmah nakon izbora, koje nisu prihvaćene, nakon čega je donijeta odluka o održavanju sjednice Glavnog odbora. 

Tokom današnjeg zasjedanja GO SDP-a, koje je bilo zatvoreno za javnost,, najviše je bilo riječi o tome da li će kongres stranke biti redovni ili vanredni, ali je bilo riječi i o poziciji predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije. 

No, ostavku na mjesto potpredsjednika SDP-a tokom sjednice GO-a podnio je samo Denis Bećirović, inače SDP-ov poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH u dosadašnjem mandatu i kandidat te stranke koji je osvojio najviše glasova na općim izborima. 

Kaže da je od predsjednika Zlatka Lagumdžije tražio da u skladu s članom 75 statuta podnese ostavku no, kako je dodao, Lagumdžija nije imao sluha za ovaj prijedlog. 

"Bojim se da SDP ide u pogrešnom pravcu, a to je pravac izrežiranog kongresa" kazao je Bećirović.

Naglasio je da je na Glavnom odboru govorio kao čovjek koji je na tek održanim izborima ostvario najbolji rezultat u SDP-u, te da je dobio čak tri puta više glasova od Lagumdžije. 

Dodao je i kako se Lagumdžija, na današnjoj sjednici služio različitim metodama te da je nastojao da skreće pažnju sa suštinskih prijedloga članova SDP-a.  

S druge strane, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarima da je Predsjedništvo ove stranke sinoć jednoglasno uputilo inicijativu za održavanje vanrednog kongresa SDP-a, javlja Fena.

"Do tada treba učiniti nekoliko stvari, a to je upućivanje prijedloga osnova za izmjene Statuta. Na Kongresu bi trebalo i da se usvoje prijedlozi izmjena i dopuna Statuta, te bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo stranke " naglasio je Lagumdžija. 

Kazao je da je izuzetno zadovoljan današnjom sjednicom, te da već od sutra starta evidentiranje kandidata za članove organa od predsjednika SDP-a, članova GO, potpredsjednika, članova Predsjedništva, čelništva Glavnog i Nadzornog odbora i to će biti okončano za tri sedmice. 

Važno je napomenuti, naglasio je Lagumdžija, da će kandidati koje utvrdi GO za predsjednika imati obavezu da naprave svoj program sa dva elementa: šta misle raditi na konsolidaciji i daljnjem jačanju SDP-a i koji su njihovi kapitalni politički stavovi koje oni predlažu kao novo rukovodstvo SDP-a. 

"Inicijativa da se kompletno Predsjedništvo SDP-a razriješi nije dobila potrebnu većinu. Inicijativa da se pokrene procedura razrješavanja predsjednika SDP-a nije dobila također većinu" kazao je Lagumdžija.

Po njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da "SDP-ov brod dovedu u mirnu luku“. 

"Mi znamo da se nalazimo u uzburkanom moru i znamo da nam brod curi i da smo daleko od luke ali u nju ćemo stići 6. decembra, jer SDP jest doživio težak udarac, SDP jest bačen na noge, ali idemo prema toj mirnoj luci. SDP će biti dobra opozicija. Pozvali me, ne pozvali me, nevažno je. Nek me ne čekaju, ručak nek kuhaju bez mene" kazao je Lagumdžija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije