BBC: Srbiji dodijeljena laka pobjeda poslije nasilja na utakmici

Radiosarajevo.ba
BBC: Srbiji dodijeljena laka pobjeda poslije nasilja na utakmici

Britanska medijska korporacija BBC javila je danas da je UEFA Srbiji "dodijelila laku pobjedu" nad Albanijom u prekinutoj utakmici, registrirajući rezultat 3:0 u korist srpske selekcije, koja je pri tom i kažnjena oduzimanjem tri boda zbog nereda na stadionu.

Komisija UEFA-e za kontrolu, etiku i disciplinu (CEDB) smatra da je Albanija izgubila meč svojom krivicom, ali je odlučila da kazni Srbiju zbog nereda među ruljom, navodi BBC.

U tekstu se podsjeća da je utakmica u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope prekinuta 14. oktobra nakon što je iznad stadiona Partizana preletio dron s političkom porukom u vidu proalbanske zastave, poslije čega su uslijedili neredi na tribinama i tuča među igračima.

Srbija će morati da igra dvije kvalifikacione utakmice kod kuće pred praznim tribinama, dok će i Fudbalski savez Srbije i Fudbalski savez Albanije biti novčano kažnjeni za 100.000 eura, konstatira BBC i dodaje, pozivajući se na AFP, da će albanska strana uložiti žalbu na tu odluku.

U opširnom opisu incidenta koji se dogodio tokom utakmice u Beogradu, u tekstu se podsjeća da je igrač srpske selekcije Stefan Mitrović dohvatio "imaginarnu" zastavu velike Albanije" koja je bila zakačena za bespilotnu letjelicu kojom je, očito, upravljano na daljinu, javlja Tanjug.

"To je izazvalo gnjevnu reakciju albanskih igrača", navodi BBC i dodaje da je tuča između igrača izbila kada je nekoliko albanskih reprezentativaca istrgnulo zastavu iz Mitrovićevih ruku, a potom su morali da istrče s terena pošto su ih neki navijači napali, gađajući ih raznim predmetima.

Britanski servis ističe da "između dvije zemlje odavno postoje tenzije zbog Kosova, pokrajine sa kojom obje dijele spornu granicu, a koje kao nezavisno priznaju SAD i značajne zemlje članice EU".

"Srbija ne priznaje nezavisnost (Kosova)", zaključuje BBC dodajući da je to sporna tačka u odnosima Srbije i Albanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije