Čelnici EU se dogovorili oko smanjenja emisije stakleničkih gasova

Radiosarajevo.ba
Čelnici EU se dogovorili oko smanjenja emisije stakleničkih gasova

Čelnici Evropske unije dogovorili su se u petak rano ujutro oko smanjenja emisije stakleničkih gasova u 28-članom bloku zemalja za najmanje 50 posto u odnosu na nivo iz 1990. do 2030. godine.

Sporazum ima za cilj suprotstaviti se klimatskim promjenama i postaviti primjer za ostatak svijeta uoči ključnih klimatskih pregovora u narednoj godini, javlja AP

Paket mjera koji su dogovorili čelnici na redovnom godišnjem samitu EU u ranim jutarnjim satima u petak nakon dugih pregovora također zahtijeva stvaranje obnovljive energije koja neće utjecati na klimu i koja bi zadovoljila najmanje 27 posto potreba bloka i potražnje povećanjem energetske efikasnosti za barem 27 posto tokom narednih 16 godina. 

"To nije bilo jednostavno, uopće nije bilo jednostavno, ali mi smo uspjeli postići poštenu odluku. Ona postavlja Evropu na ambiciozni i ipak štedljivi klimatski i energetski put", izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije