Sarajevo je večeras zagrlilo priču o velikom Bijelom dugmetu (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo je večeras zagrlilo priču o velikom Bijelom dugmetu (FOTO+VIDEO)
/ FOTO: Radiosarajevo.ba/Velija Hasanbegović

Promocija knjige Šta bi dao da si na mom mjestu autora Dušana Vesića održana je večeras u sarajevskom klubu Cinemas ili Sloga, kako ga češće i radije nazivaju.

Osim autora, druženju s novinarima i publikom prisustvovali su urednik izdanja Nenad Rizvanović, bh. novinar i kolumnist portala Radiosarajevo.ba Ahmed Burić, te nekadašnji članovi grupe Željko Bebek, Zoran Redžić i Mustafa Kurtalić.

Bilo je to lijepo druženje prekrasnog povoda. Konačno se na jednom mjestu mogu pronaći svi važni detalji bogate povijesti najvećeg jugoslavenskog benda svih vremena.

Kako je urednik izdanja kazao, kuća Ljevak iz Zagreba ponosna je na ono što je autor Vesić posložio na jednom mjestu.

Najveći bend ovih prostora

''Ovo je, iskreno, prva rock biografija koju sam pročitao. Sretan sam što sam ovdje i što sam dio ove lijepe priče. Mislim da je autor napravio pravi posao i da je ovo dokument koji će generacijama poslužiti da saznaju pravu priču o najvećem bendu ovih prostora svih vremena'', kazao je Nenad Rizvanović.

Ahmed Burić pričao je o važnosti Dugmića za ilustraciju jednog vremena.

''Suvišno je pričati o važnosti Dugmeta za muziku ovog podneblja. Rekao bih da sve ono što je taj bend napravio vrijedi mnogo, a posebno period kada je s bine 'glas pronosio' Željko Bebek. U biti, 'pravo' Dugme za mene je samo ono s Bebekom, ono poslije je bilo dobro, ali ne u toj mjeri. Nekako mi je Bijelo dugme nakon Željka Bebeka više pop bend'', dodao je Burić.

"Dugme pripada Sarajevu"

''Bio je to najveći bend na ovim prostorima ikada. Dugme je neodvojivo od grada Sarajeva. Mogu oni da žive sad gdje ko hoće, može svako da svojata Bijelo dugme, ako smatra da to treba raditi, ali Dugme pripada Sarajevu. Gdje da se promovira knjiga o Sarajevu, nego u Sarajevu?!'', naglasio je Dušan Vesić.

Sretan je bio Željko Bebek večeras. Prisutne je počastio s prekrasne tri pjesme, a govorio je o knjizi kao i povratku u rodni grad.

''Moram priznati da ni u naše vrijeme nije bilo ništa bolje nego sada. Bilo je podmetanja nogu, bilo je šunda koji je bio važan i glavni, bile su teme koje se u društvu nisu smjele ni dodirnuti. Mi smo s rock'n'rollom ipak malo češkali ispod površine i nama je zato bilo dobro. U današnje vrijeme mladi isto tako rade. Čuo sam za grupu koja je odavde i koja je napravila veliki pomak na sceni na ovim prostorima. To je Dubioza kolektiv i oni se zaista na jedan fini način svijetu nasmiju u brk, pošalju poruku, i pametnom dosta", kazao je prvi, mnogi će reći, najvažniji pjevač kultne grupe.

Potom je otpjevao pjesme Sve je to od lošeg vina, Selma, i Ružica, podsjetivši na najbolje dane pjevačke karijere.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije