Izrael želi da podijeli džamiju al-Aksa na muslimanski i jevrejski dio

Radiosarajevo.ba
Izrael želi da podijeli džamiju al-Aksa na muslimanski i jevrejski dio

Izraelski parlament bi narednog mjeseca trebao glasati o usvajanju zakona kojim bi se razdvojili muslimani i Jevreji u al-Aksi, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, očekuje se da će Knesset narednog mjeseca glasati o zakonu kojim bi se podijelio prostor u džamiji al-Aksa između muslimana i Jevreja.

S druge strane, Arapska liga je izdala saopćenje u kojem upozorava protiv ovakve politike izraelske vlade.

Dodaje se kako međunarodna zajednica, posebno Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, moraju hitno djelovati kako bi se spriječilo donošenje pomenutog zakona.

Inače, tim zakonom bi se odredila odvojena mjesta u al-Aksi za obavljanje molitve muslimanskih i jevrejskih vjernika.

Palestinski ministar za pitanja Jerusalema Adnan al-Huseyni ranije je upozorio da bi pokretanje rasprave o podjelama kompleksa al-Aksa moglo zapaliti "fitilj međuvjerskog rata".

Fondacija za kulturno naslijeđe al-Aksa ranije je saopćila da izraelski parlament priprema prijedlog nacrta zakona kojim bi se kompleks al-Aksa vremenski i teritorijalno podijelio između muslimana i Jevreja.

Palestinski ministar Huseyini je u pisanom saopćenju pozvao cijelu međunarodnu zajednicu da izvrši dodatne pritiske na izraelske vlasti kako bi okončali praksu kršenja teritorijalnih, humanitarnih i vjerskih prava Palestinaca.

Huseyini tvrdi da bi svaka politička inicijativa o podjeli al-Akse uvela regiju u nove krize i da bi takva inicijativa mogla uvući regiju i u međuvjerski rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije