FOTO: Obilježena 22. godišnjica od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina

Radiosarajevo.ba
FOTO: Obilježena 22. godišnjica od otmice 16 Bošnjaka iz Sjeverina
/ FOTO: AA

Spuštanjem cvijeća u rijeku Lim i polaganjem kamena temeljca za izgradnju spomen obilježja civilima otetim iz autobusa  22. oktobra 1992. godine u mjestu Sjeverin, obilježena je 22. godišnjica otmice i ubistva 16 Bošnjaka, koji su na današnji dan prije više od dvije decenije krenuli na posljednje putovanje autobusom koji je saobraćao na relaciji Rudo - Priboj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj - Rudo, u mjestu Mioče, oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad u Bosni i Hercegovini, gdje su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Jedinicom je komandovao Milan Lukić, pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče u BiH, na putu za Priboj u Srbiji, kuda je redovno saobraćao, a iz vozila su izvedeni samo Bošnjaci, 15 muškaraca i jedna žena.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Priboj Enes ef. Svraka je rekao da su "ove 22 godine protekle u bolu i tuzi i mnogobrojnim mukama, prije svega, porodica odvedenih Bošnjaka, naravno i svih nas koji suosjećamo sa njima".

Muž Sakibe Hodžić iz Sjeverina je tog 22. oktobra izgubio brata blizanca.

"Moj muž je izgubio brata blizanca i nikada nije imao snage da progovori o tome. Ja sam prošle godine rekla da jedan život Bošnjaka u vredi samo 600 eura, a sada ću reći: Dragi Bošnjaci, vi ste prevareni. Vaš život ne vredi ni jedan jedini dinar. Ni tih 600 eura koje je država trebala da isplati porodicama nije isplatila", kazala je.

Mesud Gibović je izgubio oca. On je istakao kako su žrtve zločina počinjenog prije 22 godine imale uredne propusnice da idu na posao te da se zločin mogao spriječiti.

"Vojska Jugoslavije je bila u Sjeverinu tu noć u domu. Bio sam tu noć ovdje. Mogli su ih zaustaviti, imali su Užički korpus u Višegradu. Mogli su ali nisu htjeli", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije