Delegacija IZ Kosova posjetila manastir Visoki Dečani: Osuda provokativnih grafita

Radiosarajevo.ba
Delegacija IZ Kosova posjetila manastir Visoki Dečani: Osuda provokativnih grafita

Glavni imam Islamske zajednice Kosova Sabri ef. Bajgora posjetio je danas manastir Dečani gdje ga je primio iguman manastira Sava Janjić. S Bajgorom su bili i njegov pomoćnik Fatmir Iljazi, savjetnik muftije, Vedat Sahiti i predsjednici Odbora Islamske zajednice Peći i Dečana, Musli Arifaj i Besim Halilaj, javlja Anadolu Agency.

Kako je saopćeno iz ISK-a, glavni imam Sabri ef. Bajgora je u ime Islamske zajednice Kosova izrazio žaljenje zbog provokativnih grafita ispisanih na zidovima manastira Dečani.

"Taj čin je za nas neprihvatljiv, osuđujući i protiv svake lekcije i verske tradicije u našoj zemlji. Napadi na verske i kulturne objekte je delo onih koji ne žele najbolje našoj zemlji i narodu Kosova. Takav čin podriva napore verskih zajednica da neguju toleranciju i međureligijsko i međuetničko razumevanje. Islamska zajednica Kosova ostaje privržena negovanju tolerancije i razumevanja u našoj zemlji", rekao je Bajgora.

S druge strane, iguman Janjić je istaknuo značaj očuvanja vjerskih objekata, stavljajući akcenat na drevnu tradiciju suživota, tolerancije, poštovanja i razumijevanja između dvije etničke i vjerske zajednice, odnosno na vrijeme kada su Albanci čuvali i s fanatizmom branili manastir Visoki Dečani.

Obje strane su istog mišljenja da sastanci ove vrste su ništa manje od božanskog prijenosa poruka mira i vjerske tolerancije, ne samo za zajednice na Kosovu, već i za ljude širom sveta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije