Neizvjesna zima očekuje stanovnike Željeznog Polja

Radiosarajevo.ba
Neizvjesna zima očekuje stanovnike Željeznog Polja

Stanovnici Željeznog Polja najviše se pribojavaju zime, jer im je sredinom maja tokom teških poplava koje su zadesile našu zemlju, uništena putna infrastruktura, a 80 porodica ostalo je bez krova nad glavom

Pomoć je stizala, ali je neznatna, tako da se i dalje na svakom koraku vide razmjere majske prirodne katastrofe, život u selu je daleko od normale. 

Mještani Želejeznog polja apeluju na nadležne da se do zime uradi maksimum na osiguranju prohodnosti putne infrastrukture, koja je u nekoliko navrata bila u prekidu. Najveći problemi mještanima Željeznog Polja su oštećena putna infrastruktura i velika klizišta, za koje još uvijek nisu sačinjeni projekti sanacije. Sve što je započeto na sanaciji stanja ide sporo, kažu mještani, javlja Fena.

"Mi se danas nalazimo u situaciji da projekti, kada je u pitanju putna infrastruktura, još nisu gotovi. Put je osposobljen na način da se njime funkcioniše do prvih kiša ili do prvog snijega", kaže Amer Ahmić, predsjednik Mjesne zajednice Željezno Polje. 

Danas većina porodica, od njih 80 koje su ostale bez krova nad glavom, žive izvan rodnog mjesta, uglavnom u Žepču, Zenici i Maglaju. Svjesni su da će tako dočekati i zimu, a ono što ih najviše brine jeste indolentan odnos nadležnih za njihovu sudbinu, jer kako kažu svi su dolazili, snimali srušene kuće i rekli da nisu za stanovanje, ali niko se više ne javlja. 

Zbog toga mještani Željeznog Polja, i oni koji žive u svojim kućama, narednu zimu dočekuju sa strahom. Njihove su želje da se do zime mora uraditi infrastruktura u Željeznom Polju, koja nije urađena, a kako kažu "zimu ovaj narod očekuje sa zebnjom, ako bude ovakvo stanje ovdje moramo nešto poduzeti, ili se seliti ništa drugo". 

Selo Biljevina, najveće selo u ovoj mjesnoj zajednici, okruženo je sa dva velika klizišta za koje također nije utvrđeno da li su i na koji način prijetnja za oko 1.200 stanovnika. 

"Mještani su zabrinuti", kaže Haso Mandžuka, "nemamo nikakav nalaz, ne znamo ni da li je to crvena, narandžasta ili neka druga zona. Da bi ljudi znali gdje da žive, šta da rade. U tom je ta naša nesigurnost i voljeli bi da dođu stručnjaci, da znamo šta i kako". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije