Prirodne katastrofe će nas koštati 328 milijardi eura godišnje

Radiosarajevo.ba
Prirodne katastrofe će nas koštati 328 milijardi eura godišnje

Učestalost ekstremnih vremenskih prilika i prirodnih katastrofa mogla bi koštati svijet 328 milijardi eura godišnje do 2030. godine, upozorili su danas iz Crvenog krsta i Evropske komisije, piše CNBC, javlja novinska agencija Patria.

Samo ove godine, nekoliko evropskih zemalja je pretrpjelo teške poplave sa čijim posljedicama se i dalje suočavaju. Šteta od poplave u maju koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku procjenuju se na više od 3,5 milijardi eura.

Ovo upozorenje izdato je dan uoči konferencije o klimatskim promjenama UN u New Yorku.

Kristalina Georgieva, povjerenica EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krize rekla je da prirodne katastrofe često uzrokuju gubitak ljudskih života, a istaknuta je i važnost pripreme za katastrofe.

Iako Crveni krst nije povukao direkntu vezu između ekstremnih vremenskih prilika i klimatskih promjena, predviđanja su da će oko 375 miliona ljudi do 2015. godine biti pogođeno katastrofama koje se mogu vezati za klimatske promjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije