Jaka kiša donijela porast vodostaja Save, Bosne i Vrbasa

Radiosarajevo.ba
Jaka kiša donijela porast vodostaja Save, Bosne i Vrbasa

Kiše koje su tokom vikenda padale na cijeloj teritoriji sliva rijeke Save uzrokovale su blagi porast vodostaja rijeka Bosne i Vrbasa kao i njihovih pritoka, a vodostaj rijeke Save je u zadnjih 24 sata u blagom porastu, javlja Fena.

S obzirom na prognozu vremena, u narednim danima se očekuje i ponovna stabilizacija vodostaja na pritokama rijeke Save.

Na području Odžačke Posavine na teritoriji Federacije BiH još su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, te se na ovom području i Srednjoj Posavini u FBiH vrši pojačan nadzor na svim vodnim objektima za zaštitu od poplavnih voda.

Crpne stanice Zorice i Svilaj rade prema potrebi kako to zahtjeva situacija na terenu.

Radovi na punjenju vreća sa pijeskom su nastavljeni na više lokacija, sve napunjene vreće su prekrivene pvc folijom kako bi se zaštitile od djelovanja vremenskih neprilika.

Stanje na poplavnom području Odžačke Posavine se može smatrati stabilnim, te se ne očekuje veće pogoršanje, osim pojave podzemnih voda u naselju Prud, gdje se od strane civilne zaštite vrši povremeni obilazak navedenog prostora u cilju pravovremenog djelovanja.

U dežurnom centru Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo, vrši se pojačano praćenje promjena vodostaja na vodotocima vodnog područja rijeke Save, naročito promjena na samoj rijeci Savi.

Danas se, prema meteorološkoj prognozi, u većem dijelu zemlje očekuju kiše i pljuskovi, a u naredna dva dana se očekuje suho vrijeme, saopštila je Agencija za vodno područje rijeke Save - ISV Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije