Povratak galamdžije zbog mira u kući

Radiosarajevo.ba
Povratak galamdžije zbog mira u kući

Safet Sušić i Emir Spahić su ozbiljni ljudi. Prvi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine blizu pet godina, a drugi je čitavu vječnost bio kapiten našeg nacionalnog tima. 

Sušić i Spahić ozbiljni su iz najmanje dva razloga. Sušić se u historiju upisao kao prvi selektor koji je naš nacionalni tim poveo na Mundijal i tamo ostvario prvu pobjedu, dok je isto to, samo u drugoj, tek nešto manje važnijoj ulozi, napravio Spahić. To stoji.

Piše: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba

Obojica su se iz Brazila vratili kao gubitnici i pored očajničkih pokušaja dijela javnosti da eliminaciju u atraktivnoj grupi predstave kao uspjeh. Prvi je ostao na svom mjestu, dobio nagradu za rezultatski fijasko potpisavši novi ugovor, dok je drugi reprezentaciju napustio opravdavši odlazak umorom i željom da mjesto prepusti mlađim i boljim.

Otprilike mjesec dana ili tek nešto više trajao je mirovinski staž bivšeg kapitena. Vraća se, saopćeno je to danas, jer nam u timu fali kvaliteta. Vraća se jer nema ko igrati, vraća se kao heroj, spasilac i sad će ponovo sve biti super kao što je bilo i prije njegovog odlaska.

Šta Spahićev povratak znači za reprezentaciju?

Glupo bi bilo reći da se igra ekipe ne može graditi bez igrača njegovih mogućnosti. Upravo zahvaljujući njemu, nigerijski napadači dolazili su u šanse kao na igrici, a neki mu još uvijek nisu halalili ni onu ''vražiju nogu'' na rubu kaznenog prostora i gluposti zbog kojeg smo propustili priliku da Tricolore išamaramo u njihovoj avliji. 

Bilo je i dobrih momenata, zapaženih utakmica, ali igrački (ne)kvaliteti nisu ono zbog čega je Spahić trebao otići i na kraju se vratiti u Papetovu svlačionicu. Dobro je poznata njegova uloga u cijeloj priči o kojoj će neko iz brazilske ekspedicije pisati tek u memoarima.

Prvaci smo u zaboravljanju

Dobro je poznato ružno ponašanje vođe prema novinarima, spominjale su se i policijske prijave zbog navodnog nasrtaja na zeničke policajce, dobro je poznato još štošta, još poneki argument, još poneko ''ne'' povratku kapitena koji to više neće biti.

Od trenutka kad je u Brazilu izbio incident u kojem je Spahić imao značajnu ulogu, a stvar naprasno zataškana, traje sukob u kojem najviše gubi - reprezentacija BiH. Tu suštinskog pomirenja neće biti, a jedan će drugome stalno pokušavati nešto dokazivati. Umjesto što se želi prikazati lažno jedinstvo, bolje je da se iskreno pogledalo u oči pravim problemima. Ovako je ispalo da Sušić nema autoritet i da je pravi šef ove ekipe (bio) Spahić. Što opet najviše govori o Sušiću.

Ali, kako to ovdje uvijek biva, zaboravit ćemo. To što bismo se bez Spahića od narednog Eura oprostili već u oktobru ove godine nema nikakve veze s njegovim igračkim (ne)kvalitetima i nesposobnosti da nakon prvog kiksa, ozbiljno odigra ostatak utakmice. Riječ je o miru u kući, miru galamdžija koje su bez svog vođe ostale potkresanih krila i šansi za pobjedu protiv slabijih. Nisu većina, ali su bitni. Usput, ostali su i bez obraza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije