Uoči Kurban-bajrama: Preventivne mjere u kontroli trgovine životinjama

Radiosarajevo.ba
Uoči Kurban-bajrama: Preventivne mjere u kontroli trgovine životinjama

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo - Veterinarski inspektorat naložila je preventivne veterinarsko-zdravstvene mjere u kontroli trgovine životinjama (pretežno ovce) u periodu do Kurban-bajrama. 

Iz te institucije navode da su sve policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo dužne sprječavati zauzimanje javnih površina u gradu Sarajevu od vlasnika i njihove stoke.

Budući da su prethodnih godina u Buča Potoku, Kobiljoj Glavi i drugim mjestima u Kantonu Sarajevu vlasnici stoke vršili nelegalnu trgovinu i zbog mogućeg širenja zaraznih bolesti, posebno bruceloze i Q-groznice, veterinarska inspekcija već je naložila stočnoj pijaci "Sarajevsko polje" da do Kurban-bajrama mora staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje svakodnevno, uključujući i nedjelju, a policija će sva transportna sredstva sa stokom usmjeravati na stočnu pijacu.

Naglašeno je da veterinarska inspekcija vrši kontrolu prometa stoke samo u transportu i na stočnoj pijaci, te eventualno na privremenim lokacijama koje odobre općine.

Sve ostalo smatra se nelegalnom trgovinom i nezakonitim zauzimanjem javnih površina za šta su nadležne policija, tržišna i komunalna inspekcija i sve prijave pravnih i fizičkih osoba, službi i organizacija moraju biti upućene  navedenim organima, saopćila je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo - Veterinarski inspektorat.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije